Írd be, mit keresel:

Lágy puding roppanós karamellel: creme brulée egyszerűen

A creme brulée-t, vagyis égetett krémet mindenki ismeri, ha máshonnan nem is, az ikonikussá vált filmből, Amélie csodálatos életéből. A selymes tejpuding roppanós karamellréteggel a tetején Amélie kedvence, és szerinte az egyik legjobb dolog az életben a karamell megkopogtatása és áttörése. És tényleg!

Cookta - 2017.05.28.
Lágy puding roppanós karamellel: creme brulée egyszerűen

Az elegáns francia desszert valójában egy nagyon egyszerű sült tejpuding, amihez összesen 4 alapanyagra van szükség: tojásra, cukorra, tejszínre és vaníliára. Nincs benne semmilyen ördöngösség, a titok az alapanyagok aránya, és hogy a kikevert krémet kisebb formákban, vízbe állítva, vagyis gőzben kell sütni, viszonylag lassan és alacsony hőfokon, majd jópár órát hűtőben pihentetni, hogy a kellően rezgős, lágy, krémes állagot elérje.

A klasszikus receptben vanília az egyetlen fűszer, de tehető bele csillagánizs, kardamom vagy akár egy csipet levendula is, ha valaki izgalmasabb ízesítésre vágyik.

A creme brulée lényege persze a roppanós karamell a tetején, ehhez pedig elengedhetetlen az úgynevezett konyhai flambírozó vagy karamellizáló pisztoly, ami ma már elég jó áron könnyedén beszerezhető. Vannak, akik forró sütő grill fokozatát javasolják, de ez nem működik: tönkreteszi a desszertet, mert átforrósítja, nem tud olyan direkt hőt adni gyorsan, hogy a krém hideg maradjon, mire a cukor karamellizálódik! 

A creme brulée nagyon jó vendégvárónak vagy ünnepi desszertnek, meg tökéletesen előkészíthető, tálalás előtt pedig csak karamellizálni kell a tetejét…

Creme brulée

Hozzávalók:

  • 5 dl zsíros tejszín
  • 1 rúd vanília
  • 10 dkg cukor
  • 6 tojássárga
  • 6 csapott evőkanál barna cukor

Elkészítés: A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, a magjeit egy éles késsel kikaparjuk, majd a magokat és a hüvelyt is egy kis lábosba tesszük, hozzáadjuk a tejszínt, felforrósítjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni, amíg a tejszín átveszi a vanília ízét.

A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrotés habosra verjük, majd folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a langyos tejet. 

A keveréket 6 kis szufléformába elosztjuk, ezeket egy mélyebb tepsibe tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy a formák 2/3 részéig érjen. 160 fokos sütőbe tesszük, és 35 percig sütjük. A krémnek rezgősnek, pudingos állagúnak kell lennie.

Hagyjuk kihűlni, majd legalább 4 órára hűtőbe tesszük, hogy elérje a megfelelő állagot.

Tálalás előtt mindegyik tetejét egyenletesen megszórjuk barna cukorral, és karamellizáló pisztollyal karamellizáljuk. Mivel a krém jó hideg, a karamell azonnal megdermed és roppanós lesz.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.