Egy ázsiai klasszikussal könnyen feldobhatjuk a repertoárt, ez a finom, omlós hús ráadásul nagyon egyszerűen és gyorsan elkészül. A karamellizált hús elsőre furcsának tűnhet, de nem édes, csak ragacsos, szaftos és nagyon omlós.

A gyömbér és a szójaszósz ma már megszokott alapanyagok a konyhában, ezen kívül pedig semmi különlegességre nincs szükségünk, hogy egy vietnámi remeket tálalhassunk otthon. Elképesztően omlós és szaftos hús, izgalmas édeskés szósz, amit bátran tovább is gondolhatunk zöldségesebben, színesebben, az alapreceptben szereplő hagyma és répa mellett egy kis brokkolival vagy zöldbabbal, esetleg csíkokra vágott kaliforniai paprikával. Aki elsőre idegenkedne tőle, gondoljon a kínai édes-savanyú fogásokra - ez még finomabb!

Aki szívesen játszik a konyhában, az alábbi alapreceptet megbolondíthatja még egy kevés aprított pitított földimogyoróval vagy szezámmaggal, a vietnámiak is szívesen tesznek bele még valami kis ropogós textúrát, és sertés helyett csirkemellel, csirkecombbal vagy pulykával is nagyon jól működik!

Vietnámi karamellizált sertésfalatok

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéscomb
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • diónyi gyömbér
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 friss csilipaprika
  • só, bors

Elkészítés: A húst kétujjnyi csíkokra, majd keresztben vékony szeletekre vágjuk. A hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a sárgarépát meghámozzuk, a répát először 3-4 centis darabokra, majd nagyon vékony csíkokra, a hagymát szálasra vágjuk.

Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat rábobjuk a húst, és 3-4 perc alatt átpirítjuk néha megkeverve, hogy kérget kapjon, majd hozzáadjuk a répát és a hagymát, és így is 3-4 percig kevergetve pirítjuk. Fakanállal kivesszük egy tányérra a répás-hagymás húst, az edénybe szrjuk a cukrot, felöntjük a vízzel, és kevergetve, hogy a serpenyő aljáról feljöjjön a finom pörzsanyag, aranyszínűre karamellizáljuk a cukrot 2-3 perc alatt. 

Ezután a karamellizált cukorhoz visszaöntjük az elősütött húst, hozzáadjuk a szójaszószt, fokhagymanyomón hozzápréseljük a gyömbért és a fokhagymát, átkeverjük, felöntjük 2 dl vízzel, és lefedve 20-25 percet takarékon rotyogtatjuk.

A csilipaprikát félbevágjuk, kivágjuk az ereket, a húst vékonyra szeljük, és ízlés szerint a raguhoz adjuk, vagy csak tálaláskor kínáljuk a hús mellé.

Végül hozzáadjuk a vajat, kevergetve megvárjuk, míg felolvad, majd párolt basmati rizzsel és friss salátával tálaljuk.