A nyári melegben jól jönnek a hűsítő fogások, a könnyű, hideg levesek, és nem csak a gyümölcslevesekre gondolunk ilyenkor, mert a legtöbb zöldségből is készíthető olyan krémleves, ami hidegen is nagyon finom. A sárgarépa például ideális alapanyag ehhez – mutatunk is egy remek jeges levesreceptet!

A sárgarépa rostokban és vitaminokban gazdag, olcsó, egészséges, változatosan fűszerezhető, pénztárcabarát, és bárhol beszerezhető, néhány fűszerrel pedig nagyon egyszerűen és gyorsan mennyei krémlevest főzhetünk belőle, ami jól behűtve, jegesen kiváló hűsítő, frissítő fogás, nem mellesleg alakbarát és kalóriaszegény, készíthető mindenmentes változatban is, egy kis kókuszkrémmel selymesítve.

Érdemes akár egy nagyobb adagot főzni belőle, mert a hűtőben 4-5 napig is eláll, ráadásul közben egyre jobban össze is érnek az ízei, és bármikor merhető belőle egy tányérnyi. Mi most kicsit egzotikusabb fűszerezést választottunk, gyömbérrel és római köménnyel, valamint egy kis citromlével ízesítettük a krémes levest, de kakukkfűvel, bazsalikommal vagy más zöldfűszerrel, kardamommal, csilivel is érdemes kipróbálni ezt az egyszerű és egészséges hűs levest.

Hideg répakrémleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 2 teáskanál koriandermag
  • 1 kávéskanál római kömény
  • diónyi friss gyömbér
  • 1,5 dl kókuszkrém
  • 1/2 citrom leve
  • só, bors

Elkészítés: A sárgarépát meghámozzuk és felkarikázzuk, a gyömbért megtisztítjuk és apróra vágjuk. 

A zsiradékot egy lábasban felolvasztjuk, rádobjuk a répát, a koriandert és a római köményt, és kevergetve együtt pirítjuk, míg a répa egy kicsit karamellizálódik, a fűszerek pedig pattogni kezdenek, majd hozzáadjuk a gyömbért, felöntjük 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon kb. 20 perc alatt puhára pároljuk.

A tűzről lehúzva botmixerrel krémesre dolgozzuk, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáöntjük a kókuszkrémet, összekeverjük, és a tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük tálalásig.