Írd be, mit keresel:

Tejes pite krémesebben és könnyedebben – francia módra

Nagyon krémes, könnyű desszert a francia tejes pite, a clafoutis, ami az általunk ismert nagyiféle tejpitétől abban különbözik, hogy egy kis tejszín is kerül bele, illetve a tojásfehérje habbá verve teszi még könnyedebbé, krémessé. 

Cookta - 2017.06.08.
Tejes pite krémesebben és könnyedebben – francia módra

Ez az a sütemény, amihez mindig minden van otthon, hiszen csak tej, tojás, liszt és cukor kell hozzá, no meg egy kis tejszín, pár perc alatt összedobható, és mindig sikert arat, mivel nagyon krémes és könnyű, olyan, mint egy sült puding. A tojásos-tejes krémet gazdagíthatjuk fűszerekkel is a vanílián kívül, egy kevés fahéjjal, őrölt szegfűszeggel vagy kardamommal még izgalmasabbá tehetjük.

Készülhet magában, tálalhatjuk bármilyen lekvárral kísérve, de még finomabb idénygyümölcsökkel gazdagítva. Franciaországban a legnépszerűbb fekete cseresznyével sütve, de mennyei meggyel is, aminek pikáns savanyúsága jól ellenpontozza a pite édes, vaníliás krémességét. 

A clafoutis-t (ejtsd: klafuti) fogyaszthatjuk langyosan is, de jót tesz neki, ha a hűtőbe tesszük pár órára, így nyeri el remegős, tökéletes állagát, ráadásul így hűsít és frissít is ez az isteni nyári csemege. 

Gyümölcsös clafoutis

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 3 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 30 dkg cseresznye vagy meggy

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval habbá verjük.

A tojássárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet és a tejszínt, simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejet is, tovább keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert fehérjét. 

Kivajazott, lisztezett sütőtálba öntjük, belepotyogtatjuk a megmosott és leszárított meggyet vagy cseresznyét, és 170 fokos sütőbe tolva légkeverés mellett kb. 30 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk kihűlni, hűtőben le is hűtjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.