Írd be, mit keresel:

Újkrumpli salátában – a kora nyár csodája

Megjött a nyár és vele az újkrumpli szezonja, ami az egyik legfantasztikusabb zöldség. Az első, ami minden évben készül belőle, az természetesen a pirított, petrezselymes változat, amivel elég nehéz betelni... De jó tudni, hogy remek alapanyaga lehet különféle könnyű nyári salátáknak is. Most egy brokkolis változat következik...

Cookta - 2017.06.08.
Újkrumpli salátában – a kora nyár csodája

Az újkrumpli főve és sütve is isteni, és meghámozni sem kell a zsenge kis krumplikat. Vannak, akik késsel lekapargatják a héjat, de ez egyrészt macerás, másrészt lekaparjuk így a legvitaminosabb részét. Az újburgonyát bőven elég 5 percre vízbe áztatni, majd egy dörzsis szivaccsal vagy egy kefével átkefélni, alaposan leöblíteni.

Ez az a zöldség, amihez tényleg minden passzol, bármilyen más zöldfélével és fűszerrel jól társítható. így tartalmas, de könnyű alapot adhat egy kiadós salátának. Ez körete lehet grillhúsoknak vagy egy szelet sült halnak, de akár önálló egytálételként is megállja a helyét. Az alábbi salátába a krumpli mellett brokkoli, zsenge újhagyma, paradicsom került, valamint a kora nyár másik ajándéka, friss újhagyma, az egészet pedig magos mustáros dresszing ízesíti. Mindenmentes és alakbarát, ezzel a salátával nem lehet mellélőni.

Brokkolis-újkrumplis saláta

Hozzávalók:

  • 50 dkg újkrumpli
  • 30 dkg brokkoli
  • 2 szál újhagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál magos mustár
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: Az újkrumplit alaposan megmossuk, mérettől függően félbe-negyedbe vágjuk, és sós forró vízben feltesszük főni. Közben a brokkolit rózsáira szedjük, és amikor a krumpli félig megfőtt (kb. 8 perc), a krumplihoz adjuk, és 5-6 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük. 

Az újhagymát felkarikázzuk, a paradicsomot felkockázzuk, és mindkettőt a főtt zöldségekhez adjuk.

A salátaöntethez a mustárt az olajjal és az ecettel simára keverjük, hozzáreszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, 1-2 teáskanál vízzel hígítjuk, egyenletesen a zöldségekre locsoljuk, összeforgatjuk.

Érdemes állni, érni hagyni 10-15 percet, majd tálalhatjuk is, még langyosan.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.