Írd be, mit keresel:

Pljeskavica, a húsimádók délvidéki kedvence

Aki szereti a szaftos, termetes húspogácsákat, a férfiasan fűszeres ízeket, annak a pljeskavica egészen biztosan kedvence lesz. Vérbeli ragadozóknak való grillezett fogás, amit nem csak a déli szomszédainknál tett nyaralás során érdemes megkóstolni, hanem mi magunk is elkészíthetjük.

Cookta - 2017.06.16.
Pljeskavica, a húsimádók délvidéki kedvence

A hamburgerhez rokonítható a leginkább a szerb eredetű pljeskavica, de Szerbiától Bulgáriáig az egész Balkánon szívesen készítik, persze kisebb-nagyobb változtatásokkal. Valamikor régen csak bárány-, illetve birkahúsból készült, de mivel ez elég karakteres, ma már mindenhol sertéssel és marhával keverik, ezek aránya és fűszerezése változhat. Az omlós és szaftos húspogácsák titka – a húsok aránya mellett –, hogy szódabikarbóna is kerül a darált húsmasszába, amivel összedolgozva legalább egy éjszakát érlelik a hűtőben, így a hús rostjai fellazulnak, és a parázs fölött gyorsan megsül úgy, hogy kívül finom füstös, belül pedig nagyon szaftos lesz.

A pljeskavicát eszik sült krumplival és grillezett zöldségekkel is, de a legnépszerűbb zsemlébe, buciba, pitába téve, sült kápia paprikával, friss paradicsommal és lila hagymával. Mindehhez ajvár vagy úgynevezett urnebes jár szósz gyanánt, mindkettő isteni sült paprikás kence, de míg az ajvárnál a sült paprika sült padlizsánnal készül, addig az urnebes túróval – viszont mindkettő isteni finom.

Így készül az urnebes

7-8 kápia paprikát grillen vagy sütőben megsütünk, a bőrét lehúzzuk, a magjait eltávolítjuk, a húsát mixerbe tesszük 1-2 gerezd zúzott fokhagymával, 25 dkg túróval, pár csepp borecettel, sóval, borssal és ízlés szerint egy kis csípős pirospaprikával vagy csilivel, és krémesre összedolgozzuk. Szendvicskrémnek, mártogatósnak is ideális.

Aki szívesen kipróbálná és aratna sikert a következő grillpartin ezzel a recepttel, annak jótanács, hogy a húsokat érdemes egészben venni, mert így a minőséget és a frissességet is jobban tudjuk ellenőrizni, majd a háromféle húst otthon ledarálni, méghozzá kétszer, és úgy, hogy előtte a felkockázott húst már összekeverjük, mert így jobban összekeveredik, és finomabb lesz a végeredmény.

Pljeskavica

Hozzávalók kb. 8 pogácsához:

  • 30 dkg marhahús
  • 30 dkg sertéshús
  • 30 dkg bárányhús
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl víz
  • só, bors

Elkészítés: A húsokat felkockázzuk, majd kétszer ledaráljuk, hogy jó sima masszát kapjunk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, lereszeljük, a húshoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a vizet, és kézzel jó alaposan összedolgozzuk, majd lefedve a hűtőbe tesszük 1 éjszakára.

Másnap a masszából 8 húspogácsát formázunk, és forró parázs fölé grillrácsra tesszük, oldalanként 5-6 perc alatt megsütjük.

Pirított zsemlébe, pitába téve, ízlés szerint ajvárral, urnebessel, szeletelt paradicsommal, lila hagymával vagy sült paprikával tálaljuk – illetve persze mindenki elkészítheti magának a számára legszimpatikusabb változatot.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.