A karfiolt sokan karakteres íze miatt nem kedvelik, de furcsa módon ennél az ételnél ez a jellegzetes íz eltűnik, talán a citrom semlegesíti, mindenesetre a fehér húsú zöldség ideális tésztaalap, ha gluténmentes vagy diétás étrendet tartunk, de mégis vágyunk egy jó pizzára...

Elsőre persze furcsa, hogy liszt helyett karfiol adja a tészta alapját, de nagyon finomra, ropogósra sül, tökéletes bázisa lehet minden egészségesebb pizzaváltozatnak. Rostokban és fehérjében gazdag, köszönhetően a benne lévő karfiolnak, tojásnak és sajtnak, a tetejére pedig bármit pakolhatunk.

Ebben a receptben a paradicsomos szószra csupa nagyon zöld zöldség került, cukkini, spenót és zöld spárga, de mehet rá húsevőknek sonka, tonhal, szalámi is, vegáknak bármilyen más zöldség, és persze sajt is – egy kis mozzarella vagy reszelt sajt, de itt – mivel már a tészta is tartalmaz sajtot – csak a tálaláshoz javaslunk némi parmezánt. De ez nem szentírás, mindenki alakítsa ízlése és a hűtő kínálata szerint a feltétek sorát!

Karfiolpizza nagyon zölden

Hozzávalók:
A „tésztához”:

  • 1 nagy fej karfiol
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál citromlé
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • só, bors

A paradicsomszószhoz:

  • 15 dkg hámozott paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál morzsolt oregánó
  • 1 kávéskanál szárított bazsalikom
  • 1 kávéskanál cukor
  • csipet só

A feltéthez:

  • 1 kisebb zsenge cukkini
  • 1 csomag zöld spárga
  • 2 marák bébispenót
  • ízlés szerint parmezán és pesto a tálaláshoz

Elkészítés: A karfiolt rózsáira szedjük, késes robotgépbe tesszük, és morzsásra aprítjuk. Mikróban 2 percig főzzük, vagy szűrőbe téve gőz fölött 5 perc alatt kicsit megpuhítjuk. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd tiszta konyharuhába tesszük 2-3 adagban, és alaposan kinyomkodjuk belőle a folyadékot. Ezután hozzáadjuk a tojást és a reszelt trappistát, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a citromlével, alaposan összedolgozzuk, majd sütőpapírral fedett tepsibe öntjük, és ízlés szerint megformázzuk – kerekre, négyzetesre, több kisebbre vagy egy nagyobbra. 180 fokos sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg kezd szikkadni, fényesedni a „tészta”.

Közben a spárgák fás végeit letördeljük, majd sós, forró vízben 5 perc alatt előfőzzük, leszűrjük. A cukkinit jó vékonyan felkarikázzuk, picit megsózzuk. A paradicsomszószhoz a hámozott paradicsomot késes robotgépbe tesszük, hozzáreszeljük a fokhagymát, fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal, sóval és egy pici cukorral, és 1-2 perc alatt összemixeljük.

A pizzaalapot kivesszük a sütőből, megkenjük a paradicsomszósszal, kirakjuk a cukkiniszeletekkel, elosztjuk a tetején a spárgát, és még 8–10 percre visszatoljuk a sütőbe.

A sütőből kivéve megszórjuk a bébispenóttal, ízlés szerint forgácsolt vagy reszelt parmezánnal is meghinthetjük, vagy kevés pestóval meglocsolhatjuk.