Habkönnyű és krémes, napfényben ragyogó hegycsúcsokra emlékeztető isteni desszert a salzburgi galuska, ami az osztrák régió vitathatatlanul legkedveltebb csemegéje – természetesen a Mozart-kuglival együtt.

A Salzburger Nockerl valójában sült tojáshab, amit egy kis vanília tesz illatossá, és általában egy kevés gyümölcsre vagy lekvárra halmozva sütik meg. Az édes felfújtat forrón, porcukorral meghintve tálalják, és Salzburgban és környékén nincs olyan étterem, amelyik ne kínálná. Különféle gyümölcsökkel változatossá tehető, így egész évben szezonja van, a habot pedig egy kis rummal vagy valamilyen helyi gyümölcspárlattal is megbolondítják.

A pillekönnyű finomság neve egy kicsit becsapós, mert egyáltalán nem hasonlít a megszokott galuska- vagy nokedlifélékre. A krémes tojáshabot általában 3 hatalmas kupacban halmozzák a sütőtálba, mert így emlékeztet a Salzburgot körülvevő hegyek csúcsaira, de készíthető rusztikusabban is, nagy paplanként rákanalazva a tál alján lapuló gyümölcsökre.

Az itt következő alapreceptben málna került az édes tojáshab alá, de ízlés szerint más gyümölccsel vagy akár egy kis tejszínnel elkevert lekvárral is megágyazhatunk ennek a zseniálisan egyszerű, gyors és könnyed desszertnek.

Salzburgi galuska

Hozzávalók:

  • 5 tojásfehérje
  • 2 tojássárga
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1/2 rúd vanília
  • csipet só
  • diónyi vaj
  • 15 dkg málna
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: A tojásfehérjéket a csipet sóval elkezdjük habbá verni, amikor már kezd keményedni, akkor hozzáadjuk a cukrot és az étkezési keményítőt is, és egész kemény habbá verjük. A vaníliát kettévágjuk, az illatos velőt egy éles késsel kikaparjuk, és a tojássárgákkal együtt a habba keverjük. Pillekönnyű, krémes habot kell kapnunk.

Egy sütőtálat a vajjal kikenünk, beletesszük a málnát, a vaníliás cukorral meghintjük, majd a habbal befedjük.

200 fokos sütőbe toljuk, és 10–12 perc alatt megsütjük. Azonnal tálaljuk, porcukorral ízlés szerint meghintve.