Írd be, mit keresel:

Meloncello, az imádnivaló olasz krémlikőr

Az olaszok nemcsak ételben, borban és kávéban nagyok, hanem édes likőrökben is hatalmasok. Itt van például a zseniális Aperol és persze a limoncello, sőt egyre népszerűbb Olaszországon kívül is nyári krémlikőrjük, a meloncello...

Cookta - 2021.07.16.
Meloncello, az imádnivaló olasz krémlikőr

Mi az olaszok titka, hogy ennyi jóságra képesek a gasztronómiában? Talán a móka és a kacagás, vagyis az, hogy szeretnek élni, lenni, jól lenni – jót enni és inni, élvezni az életet, mindenből kihozni a legjobbat, ha lehet, minél egyszerűbben. Igaz ez a legtöbb ételükre és erre a szenzációs nyári itókára, a sárgadinnyés krémlikőrre. Igazi csajos ital: édes, selymesen krémes, a gyümölcsösségének köszönhetően kellemesen friss – igazán kényeztető finomság, amit Olaszországbana a férfiak sem vetnek meg. 

Bár Itáliában a boltokban is kapható, mint nálunk például a tojáslikőr, a házi változat sokkal népszerűbb, ráadásul pofonegyszerű is, ami nekünk kimondottan jó hír, mert így mi is elkészíthetjük és megkóstolhatjuk ezt az aromás krémlikőrt. Ha kerti partira vagyunk hivatalosak, akkor ennél villantósabb beugróval nem is érkezhetünk, de a magunk örömére is érdemes kipróbálni, mert tényleg isteni.

A meloncellónál a legnagyobb kihívás az idő: bár nem időigényes, a ráfordított munka mindösszesen 20 perc, de 8+1 nappal kell számolnunk az érlelést illetően. És ne feledjük, a türelem itt nem rózsát, hanem egy elképesztően finom krémlikőrt terem!

Meloncello – olasz sárgadinnyelikőr

Hozzávalók:

  • 50 dkg érett és édes sárgadinnye
  • 3 dl vodka
  • 2,5 dl tej
  • 25 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 dl tejszín

Hozzávalók: A dinnyét kimagozzuk, meghámozzuk, kockára vágjuk, egy befőttes üvegbe tesszük, felöntjük a vodkával, lezárjuk, és 1 hétre sötét helyre tesszük.

Amikor letelt a hét, a tejet felforraljuk a cukorral, ha a cukor elolvadt, hozzáadjuk a vaníliát, majd a tűzről levéve belekeverjük a tejszínt is, és 25-30 percet hűlni hagyjuk.

Közben a vodkás dinnyét leszűrjük, a dinnye húsát mixerrel pépesítjük, majd egy sűrű szitán átpasszírozzuk. A dinnyevelőt és a vodkát is a tejes-tejszínes keverékhez adjuk, összekeverjük, majd üvegbe töltjük, és 1 napra a hűtőbe tesszük.

Másnap kóstoljuk a krémes likőrt jól behűtve, esetleg néhány jégkockát is tehetünk bele.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.