A padlizsán szerencsére egyre népszerűbb zöldség nálunk is, többnyire krémnek, töltve és rántva készül, pedig levesnek is nagyon finom. Érdemes ellesni ezt a görög változatot - paradicsomos, fetás, krémes, isteni!

A hűsítő nyári levesek sorát gyarapíthatjuk a görögök sült padlizsánkrémlevesével. Nagyon egyszerű, hiszen az összes zöldséget csak meg kell sütni, majd alaplével összeforralni, fetával leturmixolni, és kész is az egyszerre füstös, édeskés-sós mediterrán leves. Akkor érdemes készíteni, amikor amúgy is sütnénk padlizsánt krémnek, így egy füst alatt előkészíthető a két étel.

A leves tovább selymesíthető tejszínnel vagy joghurttal, de ezeket inkább tálaláskor adjuk hozzá, mert amúgy napokig könnyedén eláll a hűtőbe, bármikor frissítő, hűsítő, könnyű, nyári fogást kaphatunk elő a hűtőből.

Görög padlizsánkrémleves paradicsommal és fetával

Hozzávalók:

  • 3 paradicsom
  • 1 nagyobb padlizsán
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg feta sajt
  • 1 teáskanál morzsolt majoranna
  • 1 liter zöldségalaplé
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, nagyobb cikkekre vágjuk. A padlizsánt félbevágjuk, egy hegyes késsel jó mélyen, szinte a bőréig beirdaljuk. A paradicsomokat félbevágjuk, majd a padlizsánnal, a hagymával és a héjas fokhagymagerezdekkel egy tepsibe rakjuk. Megsózzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, és 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük, amíg a padlizsán megpuhul.

Ha egy kicsit hűltek a füstösre sült zöldségek, akkor a fokhagymagerezdeket kinyomjuk a héjukból, a padlizsán húsát kikanalazzuk a héjból, a paradicsomok bőrét lehúzzuk, és minden sült zöldséget egy lábasba teszünk. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a majorannát, és tűzre téve forrástól számítva 10 percet főzzük takarékon. 

A tűzről levéve hozzáadjuk a fetát, és botmixerrel krémesítjük, majd megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Jól behűtve tálaljuk, levesbetétként fetát vagy pirított kenyérkockát adhatunk hozzá.