Ha valahol ismerik a hőséget, akkor Szicíliában egészen biztosan, a forró afrikai szél náluk gyakori vendég, amit elég nehéz elviselni és átvészelni, kivéve, ha jó kis frissítőkkel nem hűtik le és pörgetik fel magukat. Hatalmas a fagyi kultusza arrafelé, de van más édes hűsítőjük is, mégpedig a granita.

A granita tulajdonképpen nem más, mint jégkása, egy vizes alapú fagyasztott, majd kristályosra, kásásra tört jeges desszert, egyfajta átmenet az ital és a fagylalt között. Leginkább a citromos és a kávés granita a kedvelt, nem véleltlenül, hiszen ezek a legjobb frissítők, és forró nyári napokon reggelire is ezt fogyasztják, mégpedig brióssal. A kávés granita tetejére ráadásul kérhető vaníliás tejszínhab is, ami egyszerűen mennyeivé varázsolja: a krémes hab és a ropogós-olvadós kávé duója tökéletes.

A kávés granitát otthon is könnyen elkészíthetjük, nem kell hozzá semmilyen fagyigép, hagyományosan fagyasztás közben időnként villával összetörik és átkeverik, míg elnyeri a kásás állagot, de megkönnyíthetjük a dolgunkat úgy is, hogy a cukrozott hideg kávét jégkockatartóban öntve fagyasztjuk le, majd turmixgépben vagy késes robotgépben kásásra daráljuk.

Kávés granita

Hozzávalók:

  • 4 hosszú kávé vagy 4 csapott evőkanál instant kávé + 5 dl víz
  • 2 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint akár kicsit több)
  • 1,5 dl tejszín
  • 1/2 rúd vanília

Elkészítés: A kávéban elkeverjük a cukrot, és hagyjuk kihűlni. Ha instant kávét használunk, akkor hozzáadjuk a cukrot, 3-4 evőkanál forró vízzel elkeverjük, majd hideg vízzel felöntjük.

Egy laposabb műanyag dobozba töltjük, és a fagyasztóba tesszük, 1 óra elteltével villával összetörjük és átkeverjük, és visszatesszük a hidegre. Fél óra múlva ugyanígy tördeljük és keverjük, és ezt még 3-4 alkalommal elvégezzük - vagy a fent leírt módon a jégkockatartós eljárást követjük.

A vaníliarudat félbevágjuk, magjait kikaparjuk. A jól behűtött tejszínhez adjuk a vaníliát, és habverővel felverjük.

A kávés jégkását poharakba szedjük, tejszínhabot kanalazunk rá, és azonnal rávetjük magunkat.