Írd be, mit keresel:

Falafel, a ropogós fasírtgolyó, amit mindenki imád

Bár a falafel vegán és mindenmentes, még a megrögzött húsimádók is szívesen megeszik, ha kellően fűszeres és ropogós, annyira finom. Nemcsak a török és a keleti ételbárokban érdemes elcsábulnunk, otthon is könnyedén elkészíthetjük – ezzel a recepttel ráadásul a sütőben sütve.

Cookta - 2023.08.09.
Falafel, a ropogós fasírtgolyó, amit mindenki imád

A közel-keleti gyökerekkel bíró falafel mára már – a hummusszal és a pitával – az egész világon elterjedt és közkedvelt vegán fogás. Eredetileg a vallási böjtök idején használták húspótlásra, de az egészségtudas életmód, a vegetáriánus és vegán étrend terjedésének köszönhetően ma már sokfelé ismerik és szeretik, és elsősorban street foodként, szendvicsben találkozhatunk vele. Ennél viszont jóval több van benne: ha jól van elkészítve, akkor mártogatósok mellé, salátában, főzelékek feltétjeként is megállja a helyét.

Forrás: iStock

Nagyon egyszerűen elkészíthető otthon is, főleg akkor, ha konzerv-csicseriborsót használunk – ezzel időt és nem csekély energiát is spórolunk, mivel a csicseri áztatás után is hosszú főzési időt igényel. A tévhittel ellentétben nem kell feltétlenül olajban megsütni, ha olajos kézzel formázzuk meg a golyókat, akkor sütőben is ropogósra sül, belül pedig finom puha marad. Érdemes viszont erősen fűszerezni és magokkal gazdagítani, így tényleg ellenállhatatlan falafeleket kapunk.

Falafel házilag, magokkal és sok fűszerrel

Hozzávalók:

  • 50 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
  • 4 evőkanál napraforgómag
  • 2 evőkanál chiamag
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 2 teáskanál őrölt koriandermag
  • 1 teáskanál őrölt mustármag
  • 1/2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1/2 teáskanál csilipehely
  • 3 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A csicseriborsót leszűrjük, de a levet félretesszük, egyrészt kellhet belőle egy kevés a masszához, a maradékból pedig csokihab készíthető – és ez nem vicc: recept itt!

A napraforgómagot késes robotgépbe tesszük, finomra összeaprítjuk, hozzáadjuk a leszűrt csicseriborsót, az olívaolajat, a citrom kifacsart levét és a zúzott fokhagymát, és a géppel pépesítjük, míg homogén masszát kapunk, ha szükséges, egy kis levet adunk hozzá. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az összes fűszert, a szezámmagot és a chiát, ízlés szerint sózzuk, és kézzel alaposan összemancsoljuk.

A masszából 3 centis golyókat formázunk olajos kézzel, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

180 fokos sütőbe tolva 30 perc alatt szép ropogósra sütjük. Melegen, hidegen, mártogatóssal, pitába vagy szendvicsbe téve, főzelék feltétjeként tálaljuk ízlés és alkalom szerint.

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.