Írd be, mit keresel:

Kakaós granola mindenmentesen – a legjobb reggeli csokibolondoknak

Egészséges, könnyed és isteni finom reggeli rohanós napokra és lassú hétvégékre: az egész család kedvence lesz!

Cookta - 2023.08.14.
Kakaós granola mindenmentesen – a legjobb reggeli csokibolondoknak

Ha nagy melegben nem szeretnél sokat vacakolni a reggeli elkészítésével, akkor próbáld ki ezt a glutén-, cukor-, tej- és tojásmentes ropogós granola receptet.

Ha követitek a leírtakat, akkor egy mogyorós-kakaós, enyhén kókuszos, és egyáltalán nem édes granolát kaptok. Biztos sokan vannak, akiknek ez túl tömény/uncsi/nem túl édes, de szerencsére ez a recept sem egy kőbe vésett igazság, hanem sokkal inkább egy útmutató, ami mentén ki lehet fejleszteni a saját ízlésünkhöz legközelebb álló variánst. Persze azok sem járnak feltétlenül rosszul, akik betartják a receptet. Erre a legjobb bizonyíték az, hogy amikor elkészült az első adag kakaós gluténmentes granola, abból adtam egy kis kóstolót a szomszédainknak (egy kisebb befőttes üvegnyit). Pár nap múlva mesélte a szomszédasszonyunk, hogy a férje, aki alapvetően a laktató, hagyományos házikoszt elkötelezett híve, már másodszor fogyasztja a tőlünk kapott granolát reggelire. Instant boldogság!

Forrás: Zita

De azért hoztam néhány inspiráló tippet a rend kedvéért:

– édesszájúak nyugodtan keverjenek még 5 dkg eritritet a masszához sütés előtt

– ha nem vagy IR-es, akkor próbáld ki, hogy a kész granolához aszalt gyümölcsöket keversz

– nemcsak magtejjel és növényi joghurttal, de friss gyümölcsökkel is isteni: délutáni köztes étkezésként tökéletesen beválik, jól harmonizál a gyümölcsök édessége a kakaóval

– diót, mandulát és egyéb magvakat is használhatsz a recept dúsításához, csak arra kell figyelni, hogy ne égjenek meg sütés közben

– gluténmentes zabpehely helyett hajdinapehely, kölespehely vagy bármilyen más pehely is használható

– játékos kedvűek a fűszerezéssel is kísérletezhetnek: szerintem a kakaós-fahéjas, csilis-csokis vagy rumos-diós gluténmentes granola sem hangzik rosszul

– a kókusz nyugodtan kihagyható, ha nem szeretitek az ízét

– A teljes recept összesen 146,8 gramm inzulinrezisztancia diétában számolandó szénhidrátot tartalmaz. Nálunk ebből 2 tepsi gluténmentes granola készült, ami nagyjából 10 kisebb étkezésre elegendő, ezzel számolva egy adag 14,7 gramm CH-nak felel meg.

Vegán, cukor- és gluténmentes kakaós granola

Hozzávalók:

  • 20 dkg gluténmentes zabpehely
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 2 dkg puffasztott amaránt (vagy rizs)
  • 2 dkg lenmag
  • 2 dkg chiamag
  • 10 dkg törökmogyoró (vagy dió vagy mandula vagy ezek keveréke)
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 12 dkg eritrit
  • 6 evőkanál olaj (nálam olíva)
  • 1 dl víz
  • 0,5 teáskanál só

Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Keverjük össze az összes hozzávalót egy nagy tálban, majd osszuk 2 felé. Használhatunk 2 tepsit is, így egyszerre tudjuk sütni a granolát, de ha 2 részletben sütjük, akkor a granola második felét tegyük hűtőbe, amíg az első elkészül.

Oszlassuk el a granolát egyenletesen a sütőpapíron, majd tegyük be a sütőbe. Süssük légkeveréssel 5-6 percig, majd forgassuk át egy kicsit, és tegyük vissza még 3-4 percre a sütőbe (vagy amíg egy kicsit megpirul). Figyeljük, nehogy megégjen!

Ha kész, hagyjuk hűlni, és süssük meg a második adagot is.

Zárható edényben hetekig eláll.

Forrás: Zita

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.