Írd be, mit keresel:

Fedezd fel a hajdinát – egy egészséges és finom salátában!

A hajdina méltatlanul mellőzött – nagyon egészséges és változatosan használható – alapanyag, amely gluténmentes étrendbe is tökéletesen beilleszthető. Köretnek is ideális, de kiadós és tápláló salátát is készíthetünk belőle, mint ebben a receptben.

Cookta - 2023.08.16.
Fedezd fel a hajdinát – egy egészséges és finom salátában!

A hajdina – vagy más néven pohánka, tatárka – a tápanyagokban leggazdagabb magvak közé tartozik, a tévhittel ellentétben nem gabona, hanem az úgynevezett keserűfűfélék családjába tartozik, közeli rokona a rebarbara és a sóska. Karakteresebb diós íze miatt vannak, akik nagyon vagy épp egyáltalán nem kedvelik. Kiemelkedően magas a rosttartalma (25,7 g /100 g), sok fehérjét, aminosavat tartalmaz, de gazdag kalciumban, magnéziumban, káliumban, vasban és cinkben, valamint jelentős B-vitamin-forrás is. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, javítja a vérkeringést, kiváló választás inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén, mivel csökkenti az inzulinreakciót és a vércukorszintet.

A hajdinát – a rizshez hasonlóan – megfőzhetjük köretnek, de akár salátát is készíthetünk belőle könnyű, de tartalmas és kiadós egytálételnek. Itt most sült zöldségekkel és virslivel készült, de bármilyen zöldséggel kombinálható akár húsmentesen is. Melegen és langyosan is finom, de meleg napokon jól behűtve is remek. Egészséges, alakbarát, dobozolva munkaebédnek vagy piknikre is tökéletes.

Forrás: iStock

Hajdinasaláta sült zöldségekkel és virslivel

Hozzávalók: 

  • 2,5 dl hajdina
  • 1 fel lila hagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 kaliforniai paprika
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • fél citrom leve
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 4 szál virsli
  • só, bors

Elkészítés: A hajdinát szűrőbe tesszük, és folyó víz alatt leöblítjük. Egy lábasban vizet forralunk, sózzuk, majd a hajdinát beletesszük, puhulásig főzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk lecsöpögni.

Közben a lila hagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, a répát félbe, majd karikákra, a hagymát szálasra vágjuk. A paprikát felcsíkozzuk. Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon nagy lángon pár perc alatt kicsit megpirítjuk, majd a hajdinához adjuk.

A virslit felkarikázzuk, és a serpenyőben ezt is kicsit megpirítjuk, átsütjük.

A hajdinát és a sült zöldségeket tálba tesszük, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, borsot őrölünk rá, meglocsoljuk a maradék olívaolajjal és a citrom kifacsart levével, összeforgatjuk.

Tányérokba szedjük a salátát, a tetején elosztjuk a virslikarikákat. Melegen és langyosan is finom, de a salátát akár be is hűthetjük, és fogyasztás előtt sütjük meg hozzá a virslit.

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.