Írd be, mit keresel:

Könnyed és krémes: túrós pite, áfonyával pöttyözve

A könnyű, krémes, túrós töltelék és roppanós linzertészta tökéletes párost alkotnak, amit mutatóssá és izgalmassá tesz az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs, az áfonya. Ennek a sütinek igazán nehéz ellenállni, kerti partin vagy pikniken is biztos sikerre számíthatunk vele.

Cookta - 2023.08.16.
Könnyed és krémes: túrós pite, áfonyával pöttyözve

Készen kapható bolti leveles tésztával is elkészíthetjük, de igazán nem ördöngösség egy gyors linzertésztát gyúrni hozzá. A könnyű, krémes töltelékhez nagyon jól illik a linzertészta roppanóssága, a tészta pihentetése közben pedig elkészíthetjük a túrókrémes tölteléket.

A túrókrém könnyedségét a tejföl adja, amit egy kis citromlével és reszelt citromhéjjal kellemesen frissítővé tehetünk. Ízlés és kínálat szerint más gyümölccsel – málnával, szederrel, akár vékony szeletekre vagy apró kockára vágott sárgabarackkal – is készíthetjük, áfonyával mindenesetre már bizonyított: ellenállhatatlanul finom!

Forrás: iStock

Krémtúrós pite áfonyával

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 evőkanál hideg víz
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 25 dkg krémtúró
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 1/2 citrom
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg friss vagy fagyasztott áfonya

Elkészítés: A tésztához a lisztet egy tálba tesszük, elkeverjük a sóval és a porcukorral, hozzáreszeljük a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd kanalanként a hideg vizet is beledolgozzuk, míg tésztává összeáll. 20 percet a hűtőben pihentetjük.

A töltelékhez a krémtúrót és a tejfölt egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, és gépi habverővel alaposan összekeverjük.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen vékony körlappá nyújtjuk, majd egy pitetálba átemeljük, belenyomkodjuk úgy, hogy a peremére is jusson, és egy villával megszurkáljuk. Beleöntjük a túrókrémet, majd egyenletesen megszórjuk az áfonyával. Ha fagyasztottat használunk, akkor nem kell felengedni!

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 30 perc alatt megsütjük. Elképzelhető, hogy a töltelék még remegősnek tűnik, de hűlés közben meg fog szilárdulni. Hagyjuk kihűlni, akár be is hűthetjük, majd szeletelve tálaljuk.

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.