Írd be, mit keresel:

Cobbler, a legegyszerűb gyümölcsös pite

A cobbler egy nagyon gyümölcsös sütemény, és gyakorlatilag elronthatatlan: a tésztáját ugyanis csak össze kell keverni, majd a gyümölcs tetejére kanalazni. Nincs se dagasztás, se gyúrás, se nyújtás, egy evőkanál tökéletesen elég hozzá.

Cookta - 2023.08.25.
Cobbler, a legegyszerűb gyümölcsös pite

Nálunk még kevéssé ismert sütemény, de szerintünk nem sokáig, mert ilyen gyors és isteni süteményt muszáj felvenni a repertoárba. Ráadásul a gyümölcs és a tészta is fűszerezhető, variálható, kombinálható, így gyakorlatilag megunhatatlan. A cobbler egyébként Amerikából származik, és a hajdani holland bevándorlók szükség szülte találmánya: mivel a háztartások az első időkben igencsak szegényesek voltak, ezért kénytelenek voltak átalakítani klasszikus pitereceptjüket egy kanalas változatra.

A rusztikus, dimbes-dombos sütibe most szilva és alma került némi vaníliával és fahéjjal fűszerezve, de gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük, és a fűszereket is variálhatjuk. Az alaptészta is gazdagítható darált olajos magokkal, vagy ahogy most készült, egy kis kókuszreszelékkel is.

Szilvás-almás cobbler kókuszosan

Hozzávalók:

  • 1 alma
  • 30 dkg szilva
  • diónyi vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál kókuszreszelék
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 dl tejszín

Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, majd felkockázzuk, a szilvákat kimagozzuk és cikkekre vágjuk, tálba tesszük, megszórjuk a fahéjjal és a vaníliás cukorral, összeforgatjuk. Egy pitetálat alaposan kivajazunk, beleöntjük a gyümölcsöt, egyenletesen elrendezzük.

A tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot és a vajat egy tálba kimérjük, összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínnel elhabart tojást, és alaposan összekeverjük. A masszából kanállal halmokat pakolunk a gyümölcs tetejére úgy, hogy kb. mindenhol fedje.

180 fokos sütőbe toljuk, és 30–35 perc alatt megsütjük.

Langyosan vagy hidegen tálaljuk, porcukorral meghintve.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.