A csokoládé valamikor a gazdagok kiváltsága volt, és csak a nemesség és a királyok kóstolhatták, ma már tucattermékké vált. Csakhogy az igazán finom csokoládék ma is úri huncutságnak minősülnek: a kézműves vagy igazán minőségi csokik ugyancsak drágák.

Az igazán komoly csokifanatikusok képesek vagyonokat áldozni a nemesebb csokoládékért, amelyek nem is feltétlenül felelnek meg az átlagos ízlésnek. Az egyik ilyen például a modicai csokoládé, ami egyáltalán nem krémes, nem olvadós, sőt még csak nem is édes, viszont csak nyers kakaóbabot és nádcukrot tartalmaz, kézzel törik és keverik, és mivel nem hevítik, ezért a cukor nem is tud felolvadni, ropog a fog alatt. Ki gondolná, hogy ezért az ősi azték módszerrel készülő csokiért messzi földről zarándokolnak a szicíliai kisváros manufaktúráiba a csokibolondok?

Mi ennyire ínyencek most nem leszünk, de mégis csak kézműves csokit fogunk készíteni, mégpedig házilag. A csokoládé körül nagy legendák terjednek és kavarognak, de jó alapanyaggal és néhány szabály betartásával biztos sikerre és nagyon mutatós desszertfalatkákra számíthatunk. 

Színes csokitallér házilag

Amire szükségünk lesz:

  • 20 dkg fehér csokoládé - vagy ízlés szerint használhatunk tejcsokit vagy étcsokoládét is
  • 5 dkg pisztácia, mogyoró, mandula vagy dió, esetleg vegyesen - ezek az olajos magvak ma már sajnos tényleg luxusnak számítanak, már ha az árukat nézzük, de érdemes egyszer-egyszer elcsábulni, különösen a pisztácia mutat jól a tallérokon
  • 5 dkg aszalt vagy kandírozott gyümölcs - minél színesebb, annál jobb

Amire figyelnünk kell:

A csokoládét sosem szabad túl forróra melegíteni, mert megég - ez nem azt jelenti, hogy ténylegesen, hiszen gőz fölött vagy mikróban szokás felolvasztani, hanem azt, hogy a csoki szerkezete megváltozik, és már sosem lesz ugyanolyan jól kezelhető. A legideálisabb, ha 45 fok fölé nem melegítjük.

A jó csoki titka a temperálás, vagyis a visszahűtés, majd az újboli melegítés és visszahűtés. Ezt általában hatalmas márványlapokon végzik, órioás spatulákkal kenegetik ide-oda a csokit - így hűtik. Erre persze nekünk otthon nincs felszereltségünk, de van rá praktikus mikrós megoldás: a felaprított csoki vagy csokipasztillát mikrózható tálba tesszük, és 600 Watton melegítjük, 20 másodpercenként ellenőrizva és átkeverve. Ha a nagy része megolvadt, de még van benne darabos rész, akkor már nem tesszük vissza, hanem addig kevergetjük, míg a darabkák is felolvadnak a többi csoki hőjétől.

Így készül:

Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket felaprítjuk, az olajos magokat is ízlés szerint feldarabolhatjuk.
Egy tepsire vagy tálcára sütőpapírt terítünk.
A csokoládét felaprítjuk, egy műanyag edénybe tesszük, és mikróban a fent leírt módszerrel felolvasztjuk.
Egy evőkanállal kupacokat teszünk a sűrű csokiból a sütőpapírra, a kanál hátával kicsit megformázzuk, majd megszórjuk az előkészített színes és ropogós kincsekkel.
Azonnal hűtőbe tesszük, és hagyjuk, hogy teljesen megdermedjenek.

Érdemes hűtőben tárolni, de persze átpakolhatjuk egy dobozba a sütőpapírt finoman lehúzva róla, vagy tehetjük átlátszó celofán tasakokba is - gasztroajándéknak sem utolsó!