Írd be, mit keresel:

Mac & cheese, a nem szokványos sajtos tészta

Az amerikaiak egyik kedvence a nagyon sajtos és szaftos tésztaétel a macaroni and cheese, vagyis sajtos makaróni, ami egy csőben sült isteni egytálétel: sajtos besamelmártással összesütött gazdag tésztás fogás.

Cookta - 2023.08.29.
Mac & cheese, a nem szokványos sajtos tészta

Aki olasz eredetű receptre tippel, az jól teszi, hiszen az egyik legrégebbi megmaradt 14. századi szakácskönyv, a Liber de Coquina említ egy parmezános sült tésztaételt, ám nem sokkal később egy középkori angol szakácskönyvben, a Forme of Curyben is említésre kerül egy olvasztott vajjal és sajttal készülő tésztás fogás – immár nem parmezánnal, hanem a helyi kínálat szerint cheddarral. A recept tovább alakult és finomodott, és egy 1770-es receptgyűjtemény szerint más besamelmártással és sajttal kerül sütőbe a tészta. A kiadós egytálétel nem másnak, mint Thomas Jeffersonnak köszönhetően kezdte meg hódító útját a tengerentúlon: az elnök angliai útja során kóstolta, majd 1802-ben egy elnöki vacsorán ezt tálaltatta fel vendégeinek. A recept „macaroni and cheese” névvel először 1824-ben jelent meg a Virginian Housewife című szakácskönyvben, ami állítólag a legkedveltebb receptes gyűjtemény volt Amerika-szerte a 19. században, így nem csoda, hogy az egyszerű, de nagyon tartalmas és finom recept nemzeti étellé vált.

Valószínűleg senki nem fog meglepődni, hiszen Amerikáról, a készételek hazájáról van szó, de 1937 óta dobozos, konzerves és fagyasztott formában is kapható… Pedig olyan egyszerű és gyors házilag elkészíteni, és tuti finomabb, mint bármelyik kész változat. Az alaprecept rövid csőtésztával vagy szarvacskával, sajtos besamelmártással készül, de lehet gazdagítani pirított baconnel, kis zöldborsóval, de akár egy kis spenóttal is…

Mac & cheese – amerikai sajtos tészta

Hozzávalók:

  • 25 dkg szarvacska – vagy más – tészta
  • 5 dkg vaj
  • 1 csapott evőkanál szárított tárkony
  • 2 evőkanál mustár
  • 5 dkg liszt
  • 6 dl tej
  • 35 dkg reszelt sajt
  • 2-3 szelet toastkenyér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kevés petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: A tésztát sós forró vízben feltesszük főni, a csomagoláson jelzett időnél 2 perccel kevesebb ideig főzzük, mert még a szaftban sülni is fog, így lesz tökéletes az állaga, majd leszűrjük.

Közben a vajat egy edényben felolvasztjuk, hozzáadjuk a tárkonyt és a mustárt, elkeverjük, mehet bele a liszt is, folyamatosan keverjük, majd ha összeállt, akkor 2-3 részletben hozzáöntjük a tejet, mindig simára keverve, sózzuk, borsozzuk, és sűrűsödésig főzzük. Hozzáadjuk a leszűrt tésztát, átforgatjuk, majd 3-4 részletben a reszelt sajt 3/4 részét is hozzáadjuk, mindig elkeverve, hogy egyenletesen sajtos legyen mindenhol.

Egy nagyobb vagy több kisebb egyszemélyes sütőtálba öntjük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A toastkenyeret darabokra tépkedjük, egy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, egy kis sót, borsot, a maradék reszelt sajtot és ízlés szerint felaprított petrezselymet, morzsásra mixeljük, majd a tészta tetejére szórjuk egyenletesen.

10 percre a sütőbe toljuk, hogy a morzsa megpiruljon és jó ropogós legyen.

Azon melegében tálaljuk, salátát kínálhatunk hozzá.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.