Írd be, mit keresel:

3 sajtos falatka – izgalmas kis katonák villám változatban

Vendégvárónak vagy baráti borozgatáshoz, beszélgetéshez nélkülözhetetlenek a falatnyi, ízletes kis katonák, amiket csak úgy menet közben, a társalgás sodrában bekapkodhatunk. Nem kell feltétlenül komplikált előkészület ezekhez, a különlegesség nem a bonyolultságban, hanem az ízek párosításában rejlik.

Cookta - 2023.09.15.
3 sajtos falatka – izgalmas kis katonák villám változatban

Nincs mindig idő és kedv hosszadalmas előkészülethez, pogácsatészta gyúrásához, kelesztéséhez, sodorgatáshoz és kiszurkáláshoz, de senki nem is fogja hiányolni a házi pogit, ha kínálunk helyette valami mást, ami újszerű, kreatív és ötletes, no meg persze álomfinom, és jól illik egy koccintáshoz, pontosabban egy pohár borhoz.

Ha bor, akkor a sajttal nem nyúlhatunk mellé, akár több fajtát is kitehetünk egy nagyobb vágódeszkára, közéjük némi szőlő, cikkekre vágott alma, maréknyi dió, esetleg pár olajbogyó, és már meg is vagyunk. Ez mindig bejön, bár nincs benne a házigazda lelke.

Így most hoztunk 3 olyan ötletet – receptnek azért nem neveznénk –, ami pillanatok alatt elkészül, nem túlzás, hogy a három együtt is elkészíthető 10 perc alatt, és máris katonásan sorakoznak a vendégekre várva. Isteni finomak, gyümölcsösek, könnyű és testesebb borokhoz is jól illenek, nem drágább, érlelt sajtokkal, hanem jó áron is beszerezhető friss sajtokkal készülnek.

Pácolt feta

A sós, nem túl karakteres feta csodásan átlényegül, ha egy kis citromhéjjal és némi olívaolajjal pácoljuk. 25 dkg fetát vagy krémfehér sajtot felkockázunk egy tálra téve, ráreszeljük egy nagyobb, jól megmosott citrom héját, majd 4-5 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk. Finomabb, ha egy pár órát tud állni, pácolódni… Pirítóssal, friss kenyérrel, akár sós keksszel is kínálhatjuk.

Krémsajtos datolya

A mézédes, puha datolya és a selymes krémsajt is szuper párost alkotnak, egy kis frissen őrölt borssal pedig maga a mennyország minden falatja. Késsel hosszában felvágjuk a datolyákat, kiemeljük a magot, és kávéskanállal jól megtöltjük a natúr krémsajttal. Tálra tesszük, és fekete vagy színes borsot őrölünk rá – pihentetni sem kell, rögtön ugorhat a szájba.

Ricotta fügével

A krémes ricotta és felszeletelt füge egy kis rozskenyérre vagy pirított bagettre halmozva igazi mediterrán csemege, 1-2 csepp balzsamecetkrémmel megcsepegtetve pedig még izgalmasabb. Aki szereti, egy kis kakukkfüvet vagy mentát is morzsolhat rá, vagy megszórhatja egy kevés durvára vágott dióval…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.