Az ősz egyik legnagyobb ajándéka a körte, amit méltatlanul nélkülözünk: rokona, az alma sokkal népszerűbb, pedig legalább a szezonban érdemes kihasználni ezt a szaftos, édes, lédús gyümölcsöt. Palacsintába reszelve például próbáltátok már? Mennyei!

Ha sikerül kellően érett, illatos és mézédes körtéhez jutnunk, akkor abból vegyünk bátran dupla mennyiséget. Hogy miért? Mert magában is felséges, de összesüthetjük aromás sajttal is, de akár ízesíthetünk vele pufi palacsintát is. Ha igazán édes, akár még a cukor is elhagyható belőle, sőt, a túlérett darabok is nagyon jól felhasználhatóak ebben a zseniális lepénykében.

Liszt nincs benne, inkább fehérjében gazdag ez a gluténmentes finomság, aminek sovány túró, tojás és finomra reszelt körte az alapja. Ha nem elég leveses a gyümölcs, és a massza nem akarna összeállni, akkor kanalanként egy kevés vizet adhatunk hozzá, amíg sűrű palacsintatészta állagot kap. Pihentetés nélkül is süthető, így reggelire, villámgyors uzsonnának vagy desszertnek is ideális.

Körtés-túrós mini palacsinta

Hozzávalók:

  • 25 dkg sovány túró
  • 2 db tojás
  • 2 nagyobb érett körte (kb. 25 dkg)
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1-2 evőkanál vaj vagy olaj

Elkészítés: A körtét meghámozzuk, kis lyukú reszelőn pépesre lereszeljük. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, az összes hozzávalóval – a zsiradékon kívül – összekeverjük, vagy akár turmixgépben is összedolgozhatjuk. Megkóstoljuk, ha szükséges, édesítjük cukorral vagy más édesítővel.

Egy teflonserpenyőben kevés vajat vagy olajat hevítünk, a tésztamasszából evőkanállal lepénykéket teszünk bele, és mindkét oldalukat 3-4 percig sütjük, időnként megforgatva.

Azon melegében tálaljuk, édes joghurttal, tejföllel, lekvárral, gyümölccsel ízlés szerint.