Írd be, mit keresel:

Szőlő fűszeresen, pikáns savanyúságnak

Gyümölcsből ritkán készül savanyúság, pedig egy kis fűszeres-ecetes lével isteni savanyúságot készíthetünk - például szőlőből. Mókás és mutatós, az édes gyümölcs nagyon jól felveszi a különféle aromákat, összességében pedig 10 perc alatt összedobható.

Cookta - 2023.09.16.
Szőlő fűszeresen, pikáns savanyúságnak

Valamikor régen, amikor még a nagyik lelkesen savanyítottak otthon, felhasználták savanyúságnak az éretlen szilvát vagy az őszi hűvösben már nem beérő dinnyéket is. De a szőlő esetében direkt jó, ha érett gyümölcsöt használunk – akár zöldet, akár bordót vagy egészen feketét -, az ecet és a cukor mellett pedig rengeteg fűszervariációval eljátszhatunk.

A savanyított szőlő most csak tesztverzióban készült kisebb adagból, rozmaringgal, mustármaggal és feketeborssal, és egészen zseniális érettebb sajtok és pástétom mellé, de akár sült vagy töltött csirke mellé is passzol, egy rozé kacsamellnek is méltó kiegészítője lehet. Legközelebb szegfűszeges és fahéjas, valamint kakukkfüves és korianderes változattal készítjük. Próbáljátok ki ti is!

Savanyított szőlő

Hozzávalók:

  • 40 dkg szőlő
  • 1,5 dl fehérborecet
  • 0,5 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 1 kávéskanál egész fekete bors
  • 1 kávéskanál mustármag
  • 1 ág rozmaring
  • 1 kávéskanál só

Elkészítés: A szőlőt alaposan megmossuk, leszemezzük vagy kisebb fürtökben ollóval levágjuk, a rozmaringot 2-3 centis darabokra csippentjük. A szőlőszemeket a rozmaringgal tiszta befőttesüvegbe tesszük.

Az ecetet, a vizet, a cukrot egy forralóba tesszük, hozzáadjuk a sót és az egész borsot, és felforraljuk, majd a szőlőre öntjük, és az üveget lezárjuk. Hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük legalább 12 órára.

Friss savanyúságként tálaljuk sült húsok mellé, tehetjük salátába, de nagyon finom sajtok és pástétomok mellé is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.