Írd be, mit keresel:

Peinirli, a görög pizzacsónak

A pizzát az olaszokhoz kötjük, joggal, de a sütőben sült sós kelt tésztás lepényfélékre azért sok más konyhának is megvan a maga válasza. Ahogy a mi kenyérlángosunk is bátran nevezhető pizza-rokonnak, úgy az görögök pizzacsónakja, a peinirli is ez a népes családot gyarapítja.

Cookta - 2023.09.17.
Peinirli, a görög pizzacsónak

A peinirli (ejtsd: pinirli) jellegzetessége, hogy vajas-sajtos töltelékkel sütik, de ezen kívül kerülhet bele még ízlés szerint minden földi jó. Nincs túlságosan megpakolva, legtöbbször csak egy kis bacon vagy sonka, egy kevés spenót, pár szelet paradicsom kerül bele, kolbász vagy darált hús, de népszerű egy nyers tojást beleütve, így készre sütve is, leggyakrabban egyszemélyes adagokban.

A csónakokat egyébként Törökországból eredeztetik, innen hozták magukkal a Fekete-tenger partján élő görög nemzetiségű, üldözötté vált lakosok az 1920-as években. Athén külvárosaiban telepedtek le, többük kis éttermet nyitott, innen terjedt el országszerte ez a street foodnak is remek lepényke, aminek a neve egyébként törökül sajtosat jelent. Létezik olyan legenda is, hogy a tengeri menekülés emlékére készültek ezek a csónak formájú pizzák, de valójában a török pizza, a pide is csónak alakú.

Peinirli – görög pizzacsónak

Hozzávalók:

  • 3,5 dl langyos víz
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál olívaolaj

A töltelékhez:

  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg krémsajt
  • 6 tojás
  • kevés olvasztott vaj

Elkészítés: A langyos vizet, az élesztőt és a cukrot egy keverőtálba tesszük, összekeverjük, és 10 percet pihentetjük. Közben kimérjük a liszteket, összekeverjük a sóval, majd az élesztős vízhez öntjük, és elektromos robotgép dagasztó karjával 6-8 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. Gombóccá formázzuk, és 1 teáskanálnyi olívaolajjal kikent tálba tesszük, letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kicsit átdolgozzuk, 6 egyenlő részre osztjuk, először mindegyiket gombóccá formázzuk, majd nyújtófával hosszú, ovális formára nyújtjuk.

A töltelékhez a reszelt sajtot és a krémsajtot nagyjából összekeevrjük. A tésztalapokra 5 dkg vajat egyenletesen rácsipkedünk, kézzel kis kupacnyi sajtokat teszünk rájuk, a szélüket kihagyva. A tészták hosszanti oldalát majdnem középig behajtjuk, a tésztavégeket összecsippentjük, és kicsit megcsavarjuk, majd a csónakokat sütőpapírral fedett tepsire tesszük – 2 tepsiben fognak csak elférni.

200 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 15 percig sütjük, majd kivesszük, mindegyikre 1-1 tojást ütünk, a széleket lekenjük olvasztott vajjal, és még 5 percre visszatoljuk a sütőben, hogy a tojások megsüljenek.

A sütőből kivéve petrezselyemmel, oregánóval – vagy más zöldfűszerrel – meghintjük, és azonnal tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.