A házi szappan készítése az egyik legjobb játék: nemcsak hogy természetes alapanyagokból készíthetünk környezetbarát szappanváltozatokat, de akár ajándéknak is remek, személyre szabott, különleges, illatos.

Hideg eljárással mindenki tud szappant készíteni, de azért ugyancsak rá kell készülni. Mivel az ártatlan konyhai kellékeken kívül, mint amilyen az olaj vagy a kókuszzsír, azért veszélyes anyagokkal dolgozunk, mint például az erősen maró lúg, szükséges némi védőfelszerelés és rákészülés is. Fontos azt is tudni, hogy nem gyors móka: maga a szappan elkészítése nem különösen időigényes, de a formákba öntött, még folyós szappannak legalább 24 óra megkötési időre van szükség, és csak további 4 hét múlva használható, amíg a kémiai folyamatok végleg lezárulnak: előtte maró hatású lehet!

Aki komolyan eljátszik a gondolattal, hogy belevág, érdemes egy 2-3 órás tanfolyamra elmennie, ahol szakértő irányításával lehet kipróbálni, rengeteg tippet kaphatunk illatosításra, színezésre, díszítésre, formázásra...

Mire lesz szükség?

  • gumikesztyű és kötény
  • műanyag terítő az asztalra
  • mérleg
  • műanyag tálak és műanyag keverőkanál
  • botmixer
  • szilikonformák

Miből lesz a szappan?

  • zsiradék, ami lehet bármilyen olaj, vaj, kókuszzsír
  • lúg – pikkelyes NaOH
  • oldószer, ami lehet desztillált víz, herbafőzet, tej, kecsketej, mandulatej...
  • illatanyagok – tiszta illóolajak
  • kiegészítők – ezek lehetnek fűszerek, apró virágszirmok, levendula, mák, chiamag, őrölt kávé, finom szemcséjű zabpehely, kakaópor, teakeverék...

A készítés menete

Az alaprecepthez 1 kg zsiradékhoz 33 dkg oldószer és 13 dkg lúg az arány, vigyázat, ebből azért 1,5 kg szappan lesz, ez rengeteg, főleg azért, mert majd ki kell öntögetni kis formákba, szóval rá kell készülni, de simán felezhető, harmadolható az adag!

  1. A zsiradékot – olajat, kókuszzsírt – 40 fokosra felmelegítjük, majd félrerakjuk.
  2. Kesztyűt és kötényt veszünk, egy műanyag edénybe tesszük a lúgot, hozzáöntjük az oldószert, és kevergetni kezdjük. Vigyázat! Hő szabadul fel, nagyon fel tud forrósodni, műanyag vagy szilikon kanállal, spatulával addig keverjük, míg kb. 40 fokos lesz. És ne hajoljunk fölé, mert maró anyaggal dolgozunk, próbáljuk meg nem belélegezni.
  3. A folyékony zsiradékot a lúgos keverékhez öntjük, elkeverjük. Ha csak simán kevergetve készítenénk, akkor akár több mint 1 óra is kellene a szükséges állag elérésére, de botmixerrel ez jóval gyorsabban elérhető. Mindenesetre nagyon óvatosan használjuk, mert még mindig erősen maró hatású a keverékünk.
  4. Óvatosan mixeljük kevergetve a botmixerrel egészen addig, amíg pudingos állagú nem lesz a keverékünk.
  5. Ekkor érdemes hozzáadni a különféle illatosítókat és kiegészítőket, akár úgy is, hogy a masszát többfelé osztjuk, és különféle szappanokat készítünk.
  6. A masszát szilikon vagy műanyag formákba öntjük, a tetejüket egy szilikon spatulával elsimítjuk, majd sütőpapírt simítunk rá, és sötét helyen 24 órát pihenni hagyjuk.
  7. Másnap a papírt lehúzzuk, a szappanokat kiemeljük a formából, és sötét, levegős helyen 4 hetet pihentetjük - így nyeri el a tökéletes állagot és pH-értéket.
  8. Ezután csomagolhatjuk, bedobozolhatjuk – korlátlan ideig használhatjuk, ajándékozhatjuk, osztogathatjuk.