Írd be, mit keresel:

Október legjobb alapanyagai – egészségesen és kiadósan

Vége a meleg, napfényes, hosszú napoknak, előkerülnek a meleg pulóverek, kabátok, sőt az esernyők is, a napok egyre kurtábbak lesznek, így érkezik meg az október. És ahogy szürkül és hűl az idő, úgy telik meg a piac csupa színnel, olyan zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek magukba szívták az egész nyár melegét. Nézzünk körbe, milyen ajándékokat tartogat nekünk az őszi szezon!

Cookta - 2022.09.30.
Október legjobb alapanyagai – egészségesen és kiadósan

Lassan közelednek a hűvösebb napok, amikor jól esik bekuckózni, valami melengetőt és színeset főzni, élvezni, ahogy a sütő melegen duruzsol, és a fűszerek illata betölti a lakást. A szezon csupa izgalmas és egészséges zöldséget és gyümölcsöt kínál, és bár van közöttük több olyan, ami egész évben kapható, most a legfinomabb. Érdemes termelői piacra menni, és ott kutakodni, mert szerencsére egyre többen próbálnak ki különlegesebb fajtákat – vagy térnek vissza régi fajtákhoz -, sőt olyan különlegességekbe is belefuthatunk, mint az erdei gomba.

Erdei gombák

Ha a nyár nem is kedvezett az erdei gombáknak, az esős őszben még csomó gombaféle megterem. Találhatunk vargánya- és tinórúféléket, őzláb- és galambgombát, többféle csiperkét, sőt isteni rókagombát is a kínálatban. Ezek a gombák mondjuk nem olcsóak, de nagyon ízesek, így akár termesztett csiperkével is kombinálhatjuk, hogy kiadósabb legyen.

A fügétől a birsig

A mézédes füge a hónap első felében még biztosan megtalálható, utána már az aszalt fügével kell beérnünk, ami szintén finom, de egészen más kategória, mint a lédús, csorgó, puha, friss gyümölcs… Érdemes kipróbálni sajttal és sonkával sütve – recept ITT -, mennyei! Aztán kihagyhatatlan a szőlő, amiből szezonban csak a hazait szabad választani – sok fajtája kapható, nagyon aromás és olyan édes, mint egy csábítás. A szilva is most a legédesebb, koncentrálódik benne a nyári napfény, ha magvaváló fajtát választunk, az süteménybe – pitébe, piskótába – sütve is remek, hogy a szilvás gombócról ne is beszéljünk…

A zamatosra és puhára érett körték és harsányan roppanós almák kavalkádja is kihagyhatatlan ősszel, szerencsére nemcsak gyümölcsként, de palacsintába, sütibe, sőt sós ételekbe is belecsempészhetjük őket, ahogy a hamarosan feltűnő gesztenyét és birsalmát is. Hogy milyen illatok töltik meg a konyhát, amikor ezeket sütjük-főzzük, az önmagáért beszél!

Őszi zöldségek

Tökéletesre értek a gyökérzöldségek, amelyek majd egész télen elkísérnek, mert szerencsére jól eltarthatóak hűvös helyen, de most még frissen, teljes ízükben kerülnek a piacokra: a csicsóka, zeller, cékla, paszternák és répafélék most lédúsak, salátának, nyersen is kiváló mind, felkészíthetjük vitaminjaikkal a szervezetünket a tél előtt, és most van a hazai földben is kiválóan megtermő édesburgonya szürete is, így most jó áron hozzájuthatunk ehhez a szuperfinom „új” zöldséghez is.

Már megjelent a piacokon a sütőtök és a kelbimbó is, a káposztaféléknek is most van az igazi szezonja, de szerencsére ezek – jól tárolva – sokáig frissen tarthatóak, és a következő hónapokra is kellő egészséget és izgalmas konyhai alapanyagot biztosítanak.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.