A csirkemell a színhúsok közül a legsoványabb, de ledarálva ritkán használjuk, pedig jól fűszerezve istenien finom és puha, szaftos húspogácsa süthető belőle. Tehető természetesen buciba, klasszikus hamburgerként, de alakbarátabb változatban nagyon jól passzolnak hozzá a tepsiben sült zöldségek.

Vannak, akik szerint bár egészséges, a csirkemell és a sült zöldség is unalmas. Ezt most azonnal cáfolnánk is egy őrülten finom kombóval, ami bő fél óra alatt elkészül, csupa zöldség és sovány fehérje, ízekben, illatokban, színekben gazdag, és akár a hétvégi asztalon is megállja a helyét.

Zöldségként most sütőtök és kelbimbó került a tepsibe, egy kis balzsamecettel, mézzel és olívaolajjal összeforgatva, amitől kellemesen karamellizálódnak-pirulnak, koncentrált ízük, valamint a sütőtök krémessége és a kelbimbó roppanóssága nagyon kellemessé teszi a ne szokványos zöldségpárost, nem mellesleg nagyon jól passzolnak a szaftos kakukkfüves csirkepogácsához.

Csirkeburger sült zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 1 zsemle
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál mustár
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • olívaolaj
  • só, bors

A sült zöldséghez:

  • 50 dkg sütőtök
  • 30 dkg kelbimbó
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál méz

Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. A kelbimbót megtisztítjuk, ha nagyok, félbevágjuk, és a sütőtökhöz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal, mézzel és balzsamecettel, és alaposan összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük, egyszer-kétszer átforgatva.

Közben csirkeburgerhez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és 1 evőkanál olívaolajon aranyszínűre dinszteljük, majd félretesszük. A zsemlét felkockázzuk, késes robotgéppel morzsásra mixeljük, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a tojást, a mustárt, a szódabikarbónát, 2 evőkanál olívaolajat és a dinsztelt hagymákat, és krémesre mixeljük, majd egy keverőtálba tesszük.

A csirkemellfilét felkockázzuk, és a robotgépben pépesítjük, majd a zsemlés keverékhez adjuk, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk. Féltenyérnyi húspogácsákat formázunk belőle, lelapítjuk, hogy könnyebben átsüljön, és forró serpenyőben, kevés olívaolajon mindkét oldalon 6-7 percig sütjük.

A csirkefasírtot a sült zöldségekkel tálaljuk.