Írd be, mit keresel:

Szemvidító répaleves vörös lencsével – diétásan, kiadósan

Ez a gyönyörű színű, napsárga, selymes és illatos leves a szürke és hűvösebb napokon testet-lelket felmelenget, alakbarát, bármilyen diétába beilleszthető, mindenmentes és kiadós. Nem lehet nem szeretni!

Cookta - 2023.10.07.
Szemvidító répaleves vörös lencsével – diétásan, kiadósan

A sárgarépa az egyik legegészségesebb, igazán pénztárcabarát és bárhol beszerezhető zöldség, mégis ritkán használjuk főszereplőként. Ebben a szemvidítő krémlevesben vörös lencsével együtt fő, ami testesebbé és laktatóbbá teszi a levest, így semmiféle sűrítésre, habarásra nincs szükség a tökéletes állag eléréséhez.

Nagyon egyszerű és gyors, kellemesen krémes fogás, ami sokféle módon fűszerezhető – most citrom és római kömény került bele, de nagyon finom naranccsal és gyömbérrel, jól passzol hozzá a koriander vagy a kardamom is, negbolondítható egy kis curryvel és kókuszkrémmel is… Érdemes minél több fűszerkombinációval kipróbálni!

Répakrémleves vörös lencsével

Hozzávalók:

  • 30 dkg sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 10 dkg vöröslencse
  • 1 liter zöldségalaplé (vagy 2 leveskocka)
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1 csapott teáskanál őrölt római kömény
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A répát és a hagymát meghámozzuk, felszeleteljük. Az olajat egy lábasban felforrósítjuk, a zöldségeket rábobjuk, 4-5 percig kevergetve dinszteljük. Közben a vörös lencsét leöblítjük, majd a répához adjuk, ráreszeljük a citrom héját, meghintjük a római köménnyel, átforgatjuk, és felöntjük az alaplével (vagy vízzel, és zöldségleveskockát adunk hozzá). Forrás után mérsékeljük a hőt, és 15 perc alatt megfőzzük.

Botmixerrel pürésítjük a levest, hozzáfacsarjuk a citromlevet, ha szükséges, sózzuk, borsot őrölünk hozzá, aki még selymesebben szeretné, át is passzírozhatja. Ízlés szerint krutonnal vagy levesgyönggyel, pirított magokkal vagy baconnel meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.