Írd be, mit keresel:

Amerikából jött, és igazi sikerdesszert: a sütőtökös muffin

Amerikából jött, mestersége címere: isteni, illatos és puha, fűszeres sütemény, ami önmagában is tökéletes, de ha jót akarunk, megkoronázzuk selymes, fehércsokis krémmel és egy kis áfonyával.

Cookta - 2023.10.08.
Amerikából jött, és igazi sikerdesszert: a sütőtökös muffin

Az ezerarcú sütőtök nálunk leginkább krémlevesnek népszerű, pedig süteménybe téve is remek. A nedves, krémes és édes sütőtökpüré puhává és illatossá teszi a kevert tésztát, amiből akár pite vagy muffin is süthető, nem mellesleg gyönyörű színt is ad a sütinek. Ha legközelebb sütőtököt sütünk, érdemes egy kicsit félretenni ehhez a különleges finom, fűszeres muffinhoz.

Az angolszász országokban igazi őszi-téli sikerdesszert a sütőtökös muffin, olyannyira, hogy készen is kapható sütőtökpüré. Nálunkis, csak nem abban a formában, ahogy elsőre gondolnánk… Aki szeretné kipróbálni ezt a sütit, de nincs kedve-ideje a sütőtök sütésével és pürésítésével pepecselni, bébiételként megtalálja a boltok polcain… 😉

Magában is nagyon finom, remek uzsonna hűvös napokon egy tejeskávé mellé, de meg is koronázhatjuk egy fehércsokis krémmel és némi gyümölccsel – így igazán mutatós lesz, ünnepi desszertnek is tökéletes.

Sütőtökös muffin fehércsokis-áfonyás koronával

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 10 dkg joghurt
  • 15 dkg sütőtökpüré
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 25 dkg liszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csapott teáskanál őrölt gyömbér
  • csipet őrölt szegfűszeg
  • csipet őrölt bors
  • csipet só

Valamint:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 2,5 dkg vaj
  • áfonya ízlés szerint

Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a joghurtot, a sütőtökpürét, a cukrot és az olvasztott vajat, alaposan összekeverjük. Egy másik tálban a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket elvegyítjük, majd 3-4 részletben a nedves keverékhez keverjük, amíg homogén tésztát kapunk.

Papírkapszlival bélelt vagy kivajazott 12 muffinformába elosztjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 30-35 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

A csokoládét felkockázzuk, hozzáadjuk a vajat, és gőz fölött felolvasztjuk, simára keverjük. A tűzről levéve hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a tejszínt, és elektromos habverővel kissé felverjük. Habzsákba töltjük, és a muffinok tetejére nyomjuk, majd ízlés szerint áfonyával koronázzuk, így kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.