Írd be, mit keresel:

Praktikus alapanyagok, amelyeket jó időnként újra felfedezni

Előfordulhat mindenkivel, hogy nagy sűrűre sikerülnek a napok, nincs idő vásárlásra, megromlott az, amit készíteni szerettünk volna, vagy egyszerűen lapos a pénztárca. Ilyenkor is kell enni, és ha van néhány olyan biztos alapanyag, ami nem romlékony, akkor ezekkel könnyedén megoldhatjuk a vészhelyzeteket.

Cookta - 2017.10.12.
Praktikus alapanyagok, amelyeket jó időnként újra felfedezni

Szeretjük a praktikus és gyors recepteket, néha megdöbbentően egyszerű kombinációkból pár alapanyaggal mesteri ételek készülhetnek, de lássuk be, semmiből főzni nem lehet, mindig érdemes némi tartalékot képezni a kamrában vagy a hűtőben. Fűszerek, hagyma és fokhagyma nélkül elképzelhetetlen az élet, ezeknek tehát mindig lenniük kell, de friss alapanyagok nélkül is áthidalható azért pár nap, ha vannak olyan alapok, amelyekhez nyúlhatunk. Nézzük, mik legyenek mindig otthon!

Puliszka

A villámfogások királya a puliszka, amihez semmi másra nincs szükségünk, mint kukoricadarára. Sós, forró vízzel – vagy víz és tej keverékével – kb. 3 perc alatt megfő, néhány kanál tejföllel és egy kis reszelt sajttal maga a mennyország, de nagyon finom egy kis pirított hagymával is. Az olaszok polentaként ismerik, és édesen is készítik reggelire, a meleg kukoricakására hideg tejet öntenek a tányérba, és úgy kanalazzák. Ha hagyjuk kihűlni, akkor jól formázható, serpenyőben egy kis vajon talléroknak kisüthető, ha pedig egy kis fűszert vagy sajtot is keverünk hozzá, akkor igazán páratlanul finom.

Lencse

Gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható alapanyag a lencse, a legjobban akkor járunk, ha a hűtőben tároljuk, így biztosan nem mennek bele a kártékony zsizsikek és molyok. Fehérjében és rostokban gazdag, lehet belőle leves, saláta, főzelék, de akár pürésítve burger is formázható belőle. Ha a gyorsaság is számít, akkor érdemes konzervlencsét is tartani otthon – ez tartósítót nem tartalmaz, csak lencsét és kevés sót, és megspórolhatjuk a főzési időt és energiát, viszont egy tartalmas, gyors leves, ragu, indiai dhal vagy saláta egy kis hagymával, fűszerrel, pár kallódó zöldséggel gyorsan elkészíthető.

Konzervek

Nemcsak a lencsének, de a kukoricának, a csicseriborsónak, a különféle baboknak is van helyük fémdobozba zárva, konyhakészen a kamrapolcon, vészhelyzetre tökéletesek. A kukoricából krémleves, a csicseriből hummusz, ragu, leves is lehet, a babból gyors csilis bab is összedobható.

Tojás

Laktató, kiadós és gyors, rántottának, tükörtojásnak önmagában is villámfogás, de felturbózhatjuk egy kicsit frittatának, ha pedig egy kis lisztünk is van, akkor palacsinta vagy a mindenki kedvence tojásos nokedli is elkészíthető vele. Ez utóbbi friss fejes salátával az igazi, de akkor is nagyon szerethető, ha néhány savanyú uborka kallódik a hűtőben…

A fagyasztó jó barát!

Természetesen legjobb barátunk a Google, de a második a fagyasztó, a harmadik pedig a mosógép… De ne menjünk ilyen messzire, maradjunk a mélyhűtőnél: időnként érdemes feltölteni, zöldségkeverékkel, halfilével felpakolni, ezekből 20 perc alatt minden nélkül egészséges és istenien finom vacsora varázsolható, kis fűszerrel és diónyi vajjal vagy 1-2 kanál olívaolajjal, serpenyőben, tepsiben összesütve.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.