A fánk általában a macerásabb és időigényesebb desszertek közé tartozik, ha a klasszikus kelt tésztával készítjük, de ez a pillekönnyű kanalas túrófánk legalább olyan finom, és pillanatok alatt összeállítható, ráadásul azonnal süthető is.

Illatos, finom puha, vaníliás és citromos, a sütőporos tészta tíz perc alatt összeállítható, és ha kisebb fánkokat szaggatunk, akkor pár perc alatt aranyszínűre sül. Túróból mindenképpen érdemes a krémesebb változatot használni ehhez a recepthez, ha rögösebb, darabosabb túróval van dolgunk, azt nem árt előzőleg áttörni vagy késes robotgépben simára mixelni, így kapunk igazán könnyű tésztát.

A recept nagy előnye, hogy nem kell pihentetni a tésztát, azonnal szaggathatjuk a fánkgolyókat az olajba, két kanállal kicsit megformázva. Arra figyeljünk, hogy túl sokat ne tegyünk egyszerre az olajba, mert akkor visszahűtik az olajat, és lassabban fognak sülni, megszívják magukat olajjal.

Citromos túrófánk

Hozzávalók:

  • 25 dkg krémes túró
  • 10 dkg cukor
  • 18 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • vaníliás porcukor a tálaláshoz

Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákhoz adjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, krémesre, simára keverjük, hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk fél citrom levét, hozzáadjuk a krémes túrót, és simára keverjük. A sütőporral elkevert lisztet hozzászitáljuk, összeforgatjuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük, 2-3 evőkanálnyival fellazítjuk a tésztát, majd a többi habot is hozzáadjuk, lazán összedolgozzuk, hogy minél könnyebb tésztát kapjunk.

Bő olajat melegítünk, és két kanál segítségével beleszaggatjuk a tésztát, 2-3 perc alatt megsütjük, időnként megforgatva. Szűrőkanállal, alaposan lecsepegtetve kiemeljük a fánkokat, konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Melegen, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk, ízlés szerint dzsemet vagy csokiszószt is kínálhatunk mellé.