Írd be, mit keresel:

Nincs elrontott étel, csak olyan, ami még nincs kész

A konyha kaland, varázslás és kreativitás – és néha kudarc is. Elsózzuk, leégetjük, ízetlen vagy csomós lesz, túl zsíros, a legtöbb esetben van mentő megoldás, az első „basszus” után tudunk korrigálni, legfeljebb teljesen más lesz a végeredmény, mint amit terveztünk. És azt se feledjük, hogy elrontott ételekből hatalmas klasszikusok születtek!

Cookta - 2023.10.20.
Nincs elrontott étel, csak olyan, ami még nincs kész

Kevesen tudják, de a brownie, ez a puha, ragacsos, nagyon csokis kedvenc állítólag úgy született, hogy az eredeti sütireceptből kimaradt a sütőpor, így nem emelkedett meg, vagyis egy vérbeli elrontott étel, mégis milyen jó, hogy így alakult! Hasonló a fordított almatorta, a tarte tatin is, amit állítólag egy francia panzió szeleburdi tulajdonosa és egyben szakácsa egy kicsit kapkodva készített, és az almák előbb kerültek a kivajazott tepsibe, mint a tészta. Ehhez már kreativitás, bevállalás is kell, nyilván a várakozó vendégek nyomása is segített, de a sütés után kiborított, karamellizált almatorta azóta is sikerdesszert.

Forrás: Hámori Zsófia

Az elrontott ételeknél a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba. Van néhány trükk, amivel feljavítható vagy átalakítható a nem igazán sikerült étel, de ha menthetetlen, akkor engedjük el. Mindenkivel előfordulhat, ráadásul a só vagy a csili minősége sem mindig ugyanolyan, egy fontos telefon miatt is elfeledkezhetünk a szép lassan odakozmáló ételről…

Ha túl sós az étel

Sokan a belefőzött krumplira vagy rizsre esküsznek a túl sósra sikerült ételnél. Ha csak kicsit sós, akkor korrigálható így is, de hatékonyabb, ha tejföllel, tejszínnel hígítjuk, és egy csipet cukrot adunk hozzá. Ha nagyon sós például egy leves, akkor egy részét merjük ki, pótoljuk vízzel és fűszerekkel – kivéve persze a sót, a kimert levest másnap tovább variálhatjuk.

Ha szétfolyik a keksz, összeesik a muffin

Az elrontott sütik elsőre bosszúságot okoznak, de igenis megmenthetők. A szomorú muffinokat, a lapos piskótát és a szétfolyt kekszet kihűlés után összemorzsoljuk, kis fűszerrel – fahéj, kakaó, kardamom, mézeskalácsos fűszerkeverék – meghintjük és összeforgatjuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük, 150 fokon 10 percet szárítjuk-pirítjuk: kész is a tökéletes kekszmorzsa, amit gyümölccsel és vaníliás cukorral elkevert görög joghurttal pohárba rétegezzük. Isteni finom, garantáljuk!

Ha megégett

Ha valami épp csak elkezd odakozmálni, akkor érdemes átönteni egy másik edénybe, néhány cikk almát beletenni – legyen az sós vagy édes étel –, fél deci vízzel felönteni, majd 10 perc főzés után kivenni és eldobni az almát. Ha nagyon leégett, arra nincs jó megoldás, legfeljebb a húsnál, egyben sült zöldségnél, ezeknek az égett részét levághatjuk, kis vajon átpirítva még megmenthető.

Ha túl zsíros lett

Tyúkhúslevesnél vagy füstölt sonkával készülő bablevesnél, sóletnél, sertéshússal készülő ételeknél meglepő mennyiségű zsír főhet ki a húsokból. Ha langyosra vagy teljesen kihűtjük, a zsír feljön a felszínre, és egy kanállal egyszerűen lekanalazhatjuk.

Ha nagyon csíp

A csili és a curry kiszámíthatatlan, ahány fajta, úgy változhat az ereje, így mindig kevéssel kell kezdeni, majd legfeljebb a végén még egy kicsivel felturbózni az ételt. Ha nagyon csípős lett mégis az étel, akkor egy kanálka mézzel érdemes ellensúlyozni, pár csepp citrommal, ha még mindig nagyon csíp, fokozatosan finomíthatunk tovább mézzel és citrommal.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.