Írd be, mit keresel:

Birsalmazselé mesés színnel és ízzel, kiadósan és egyszerűen

A birsalma talán az egyedüli gyümölcs, ami nyersen nem fogyasztható, mert túl fanyar, megfőzve viszont csodálatosan aromás és illatos. Most meseszép piros zselé készült belőle, csak cukor és víz kell hozzá!

Cookta - 2022.10.24.
Birsalmazselé mesés színnel és ízzel, kiadósan és egyszerűen

A piacokon megjelent és illatozik a birsalma, amiből leggyakrabban nagymamaféle befőtt vagy birsalmasajt készül. A zselé nálunk kevésbé ismertebb, pedig a magas pektintartalom miatt mindenféle zselésítő és fixáló nélkül gyönyörű, remegős zselét kapunk. A reggeli pirítósra vagy akár pástétomok, érettebb sajtok mellé is tökéletes, gasztroajándéknak pedig igazi különlegesség.

Igaz, nem egy villámgyors finomság a birszselé, a készítése több napig is eltart, de cserében nem kell hámozni és magozni hozzá a kemény gyümölcsöt, minden mehet bele, sőt! A héjban és a magházban van a legtöbb pektin, így kimondottan bele is kell főzni.

Birsalmazselé

Hozzávalók:

  • birsalma
  • cukor

Elkészítés: A birsalmáról a szőröket egy ruhával, szivaccsal vagy kefével ledörzsöljük, majd a gyümölcsöket megmossuk. Héjastól és magokkal együtt felkockázzuk – aki birsalmasajtot is szeretne készíteni, az meghámozva és kimagozva kockázza fel, a héjat és a magházat egy tiszta vászonzsákba téve adja hozzá, hogy a végén könnyen kiemelhető és eldobható legyen.

A felaprított birsalmát egy lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a gyümölcsöt. Felforraljuk, majd fedő alatt takarékon szép lassan puhára pároljuk. Ezután hűvös helyen 24–48 órát állni hagyjuk.

A levet egy másik lábasba leszűrjük, a gyümölcsöt kicsit kinyomkodjuk, hogy minél több levet kinyerjünk belőle. A birsalmasajthoz ez a rész nyugodtan feldolgozható.

A birsalma levéhez adjuk a cukrot, 1 literhez 90 dkg–1 kg-ot számolva. Óvatosan felforraljuk, és takarékon 1 órát főzzük, amíg szép piros lesz a színe, és zselésedni kezd a folyadék.

Közben a befőttesüvegeket sterilizáljuk: tisztára mossuk, majd tepsibe állítjuk, sütőbe tesszük, és 100 fokra állítjuk a hőt, 15 percet sterilizáljuk, majd kivesszük.

A zselét az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk, fejtetőre állítjuk 10 percre, majd visszafordítjuk, és hagyjuk kihűlni, majd mehetnek a kamrapolcra.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.