Írd be, mit keresel:

Ropogós müzli házilag – ahogy te szereted

Bár a boltok polcai tele vannak mindenféle gabonapelyhekkel és müzlikeverékekkel, többnyire olyan alapanyagokat is tartalmaznak, amelyek nem feltétlenül az egészséges reggeli alapanyagai. Aki egyszer átböngészi a hozzávalók listáját, sok oda nem illőt – aromát, állományjavítót, stabilizátort, de akár csak felesleges cukrot – is talál benne.

Cookta - 2023.10.27.
Ropogós müzli házilag – ahogy te szereted

Ha házilag készítjük a müzlit, akkor garantáltan csak az lesz benne, amit szeretünk – ízben, gabonában, magban, gyümölcsökben, édességben –, és ha egy kicsit meg is pirítjuk úgynevezett granolának, akkor annyira finom lesz, hogy rájárunk majd nass és desszert helyett is. Az sem mellékes, hogy az alaprecept elképesztően jól variálható, és pár perc alatt elkészül, és milyen illatok töltik be a konyhát!

Jó tudni, hogy a müzlinél minden megengedett, bármilyen gabonapehely, csonthéjas, mag, szárított vagy aszalt gyümölcs, fűszer is gazdagíthatja, a variációknak csak a fantáziánk szabhat határt. Jöjjön az alaprecept, alatta pedig az alternatívák!

Ropogós sült müzli

Hozzávalók:

  • 2 bögre zabpehely
  • 1 bögre szójapehely vagy hajdinapehely
  • 2 marék dió, pekándió vagy mandula
  • 5 evőkanál chiamag
  • 5 evőkanál lenmag
  • 1 marék napraforgómag
  • 5 evőkanál szárított kókuszreszelék
  • 4 evőkanál méz vagy juharszirup
  • 4 evőkanál kókuszolaj vagy más semleges olaj, például repcemagolaj
  • 3 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 rúd vanília

Elkészítés: A kókuszolajat egy kisebb serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a fahéjat, a félbevágott vaníliarúd kikapart magjait, valamint a vaníliahüvelyt is, felmelegítjük, hozzáadjuk a mézet vagy a juharszirupot is, és kevergetve 5 percig főzzük takarékon, hogy a fűszerek aromái kibontakozhassanak.

Az összes többi alapanyagot egy tálba tesszük, összekeverjük.

A vaníliás-mézes keveréket rálocsoljuk, összekeverjük. Tepsibe elterítjük, és 170 fokos sütőbe toljuk. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, két tepsit is használhatunk, hogy kellően ropogósra süljön a müzli. 6–8 percig sütjük, közben át is keverhetjük, figyeljünk, nehogy megégjen!

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd üvegbe vagy dobozba tesszük, lezárjuk, így sokáig friss és ropogós marad, tejjel, joghurttal is nagyon finom!

Ötletek a variációkhoz, avagy mit tehetünk még bele:
– szárított alma vagy banán
– apróra vágott datolya – csak a sütés után adjuk hozzá
– mazsola – csak a sütés után adjuk hozzá
– csokoládédarabok – csak a sütés után adjuk hozzá
– tökmag, szezámmag
– mindenféle dió, mogyoró
– szárított áfonya, barack, körte, meggy – csak a sütés után adjuk hozzá

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.