Írd be, mit keresel:

Omlós marharagu borosan és balzsamosan, kuckózós napokra

Sűrű, fűszeres szaft, omlósra főtt marhahús, igazi otthonosságot árasztó békebeli fogás, amit nyugalmas, kuckózós napokon érdemes elkészíteni. Hosszan fő ugyan, de isteni illat lengi be a konyhát, és az összeállítása is kimondottan egyszerű.

Cookta - 2023.11.01.
Omlós marharagu borosan és balzsamosan, kuckózós napokra

A marhahús az egyik legnemesebb vörös húsféle, sokan viszont nem szívesen készítik, mert attól tartanak, hogy nem puhul meg kellően, rágós marad. A titok a lassú, alacsony tűzön főzés, illetve egy kis savas összetevő, ami fellazítja a hús rostjait, ettől pedig igazán omlós lesz, szinte szétolvad a szájban. Ebben az olaszos ihletésű fogásban vörösbor és balzsamecet is segít a húsnak, és mind az ecetesség, mind az alkohol elpárolog a főzés végére: marad egy fűszeres, sűrű szaft, no meg persze a puhára főtt hús.

A fűszeres raguba a marhahús mellett sárgarépa és apró szemű hagyma is került, ha ilyet nem tudunk beszerezni, akkor cikkekre vágott hagymát, eseteg ecetes gyöngyhagymát is használhatunk, ez utóbbi esetén kicsit csökkentsük az ételbe kerülő balzsamecet mennyiségét.

Boros-balzsamos marharagu

Hozzávalók:

  • 25 dkg apró salottahagyma
  • 40 dkg sárgarépa
  • 80 dkg marhahús
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 dl balzsamecet
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 5 dl húsleves
  • 4 ág rozmaring
  • 1 dl marsala (édes desszertbor)
  • 1 dl vörösbor
  • só, bors

Elkészítés: Egy edényben vizet forralunk, a hagymákat héjastul beledobjuk, újraforrástól 1 percig főzzük, majd leszűrjük, ha kicsit hűlt, akkor a gyökérrésznél megfogjuk, és kinyomjuk a héjból az apróbb hagymákat. Leöblítjük, félretesszük.

A sárgarépát meghámozzuk, vastagabb karikákra vágjuk. A húst felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk.

Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a húst 2-3 részletben elősütjük, körbepirítjuk minden oldalon.

Hozzáadjuk a hagymát és a répát, meglocsoljuk a balzsamecettel, felforraljuk, majd a paradicsompürét is hozzáadjuk, összeforgatjuk, felöntjük a húslevessel, beletesszük a rozmaringot, és lefedve, takarékon a hús minőségétől függően 2-2,5 órát pároljuk.

Közben egy kis forralóban a vörösbort és a marsalát felforraljuk, és a főzési idő vége felé a raguhoz adjuk, hogy ennek aromáit is átvegye.

Ízlés szerinti körettel – krumplipürével, krokettel – tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.