Írd be, mit keresel:

Gesztenye, a sokoldalú téli csemege

A gesztenye az egyik legfinomabb téli csemege, és jóval sokoldalúbban használható, mint ahogy általában szoktuk. Sósan és édesen is isteni és egészséges, magas keményítőtartalmú dióféle, és mikróban párolva gyors és egyszerű a megtisztítása.

Cookta - 2023.11.05.
Gesztenye, a sokoldalú téli csemege

A gesztenye alacsony zsír- és kalóriatartalma, valamint magas szénhidráttartalma miatt ideális összetevője a gluténmentes táplálkozásnak, akár egészben, akár liszt formájában. A gesztenyében megtalálható a legtöbb fontos ásványi anyag, bár kis mennyiségben, vasban és káliumban viszont gazdag. Ami összetételét illeti, 50%-a víz, 45%-a keményítő, 5%-a pedig zsír, pontosabban jótékony növényi olaj, rostokban is igen gazdag.

Nálunk a leggyakrabban édes püré formájában fogyasztjuk, desszertbe téve vagy egyszerűen csak egy jó adag tejszínhabbal elkanalazva, illetve olykor sütve elszemezgetjük, pedig ennél jóval többet tud. Az október vége felé beérő gesztenyék hosszan eltarthatóak, így februárig érdemes kihasználni őket minél több formában. Bármilyen friss salátát feldobhatunk, ha megszórjuk egy kevés aprított sült vagy főtt gesztenyével, összepárolhatjuk káposztával, édesburgonyával, sütőtökkel, sőt gombával, húsfélékkel is nagyon finom, de pürésítve tölteléket is készíthetünk, gazdagíthatunk vele.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Ha nyersen vásároljunk, akkor minél gömbölydedebb és fényes héjú példányokat válasszunk, a puha, fénytelen vagy sérült héjú gesztenyét ne vegyük meg. Ha a méretükhöz viszonyítva túl könnyűnek tünnek, akkor már száraz, kemény, kevéssé élvezhető és nagyon bajlódós lesz a feldolgozásuk.

Ma már kapható főtt, hámozott, natúr gesztenye is vákuumos csomagolásban, illetve pürésítve édes és natúr változat is, a mélyhűtőpultban, ezeket is választhatjuk, de otthon is viszonylag egyszerűen előkészíthető, főleg a mikrós megoldással.

Hogyan főzzük, süssük?

A gesztenyét hagyományosan süthetjük és főzhetjük is, de a legegyszerűbb és a leggyorsabb a mikrós megoldás.

  • Ha a klasszikus sütést vagy főzést választjuk, akkor a gesztenyék hasát egy éles késsel egy vágással simán vagy X alakban bevágjuk. Ez a hőkezelés alatt majd kinyílik, és le tudjuk fejteni a kemény héjat.
  • Ha főzzük, akkor bő vízzel felöntjük, és közepes lángon 25-30 perc alatt megfőzzük, majd leszűrve, langyosra hűlve meghámozzuk.
  • Ha sütjük, akkor tepsibe tesszük, vízzel megspricceljük, és 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Melegen hámozzuk.
  • Ha a mikrót választjuk, akkor a gesztenyéket egy éles késsel félbevágjuk, egy mikrózható tálba tesszük, 2-3 evőkanál vizet locsolunk rá, frissentartó fóliával lefedjük, és 800 Watton 5 percig főzzük, majd kivéve még a saját gőzében hagyjuk 2-3 percig, majd a fóliát levéve kicsit hűlni hagyjuk, és a gesztenyék húsát kinyomkodjuk egészen egyszerűen!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.