Írd be, mit keresel:

Cukormentes fahéjas csiga – diétás változatban

Nemcsak cukormentes, teljes kiőrlésű, de isteni finom is! Puha, illatos csigák skandináv recept alapján, amit a diétázók is jó szívvel fogyaszthatnak.

Cookta - 2023.11.12.
Cukormentes fahéjas csiga – diétás változatban

Hygge. Biztos sokan hallottátok már ezt a dán kifejezést, amit arra használnak (legalábbis az én olvasatomban), amikor az ember megteremt maga körül egy meghitt és kényelmes teret (akár egy rituálé keretében), amit aztán maximálisan ki is élvez. Tipikus példája ennek a téli estéken a kályha mellett vagy a kanapén puha takarókba burkolózó, kakaót vagy forralt bort szürcsölgető pár vagy baráti társaság képe, akiknek nevető arcát megvilágítja a sok gyertya fénye. Talán így a legkönnyebb illusztrálni, de a hygge nem(csak) ezt a sematikus életképet jelenti, hiszen mindenki kialakíthatja a saját személyiségéhez és élethelyzetéhez illő rituálét, amit aztán hygge-ként él meg.

Forrás: Zita

A hygge elengedhetetlen a hosszú és sötét skandináv esték ép ésszel való túléléséhez, de a délebbre élő népek is jó példát vehetnek róla: a lényege annyi, hogy teremtsd meg a saját boldog közegedet, amibe jó hazaérni, ahonnan lehet nehéz napokon erőt meríteni – és tölts el ott vagy úgy minden nap egy kis időt.

Hogy jön a hygge a fahéjas csigához? A megoldás elég triviális: az én életemben pár éve összefonódott a két fogalom. Egy ideális, töltekezős délutánnak vagy estének számomra szerves részét képezi valami finomság, lehetőleg valami egészséges – és ősszel meg télen az se árt, ha nemcsak puha, fűszeres, de még meleg is. Ezért ha van egy kis időm rákészülni a bekuckózós estékre, akkor terítékre kerül ez a recept.

Forrás: Zita

Szénhidrátok

Van egy jó hírem: ezt a fahéjas tölteléket nem kell számolni! A tészta sem tartalmaz vészesen sok szénhidrátot, ráadásul abból is csak olyanokat, amik a lassú felszívódásúak közé tartoznak, így akár 2-3 csigát is ehetünk tízóraira vagy uzsonnára IR-diétában.

A számok: a teljes recept összesen 504 gramm IR-ben számolandó szénhidrátot tartalmaz, ennyi tésztából 60-70 darab csiga lesz. 65 csigával számolva egy diétás fahéjas csiga 7,75 gramm CH-t jelent.

Cukormentes fahéjas csiga diétás változatban

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 5 dl növényi tej
  • 1 csomag instant élesztő vagy 5 dkg sima élesztő
  • 1 evőkanál (15 g) cukor, ezt megeszi az élesztő
  • 1 csapott teáskanál só
  • 8 dkg eritrit
  • 15 dkg puha margarin vagy kókuszzsír
  • 80 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 csipet fahéj és kardamom – elhagyható

A töltelékhez:

  • 20 dkg puha margarin vagy kókuszzsír
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál fűszerkeverék – fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér – ebből a fahéj tegye ki a keverék háromnegyedét
  • 8 dkg eritrit

Elkészítés: A tejet melegítsük meg annyira, hogy kézmeleg legyen, majd öntsük egy 3-4 liter űrtartalmú tálba, adjuk hozzá az élesztőt és a cukrot, keverjük el.

Mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a sót és a fűszereket. Adjuk hozzá az eritritet és a margarint a tejes keverékhez, majd jöhet a liszt. Gyúrjuk össze a tészta összes hozzávalóját a nagy tálban, gyúrjuk addig, amíg egynemű, ruganyos tésztát nem kapunk. Tegyük a tálat meleg helyre, és kelesszük letakarva 30 percig.

Közben készítsük el a tölteléket: egy kisebb tálban keverjük össze alaposan a margarint, sót, eritritet és fűszereket. (Ideális esetben a margarin puha, de még nem folyós, ha rá is melegítünk, figyeljünk arra, hogy ne hevítsük túl.)

Kelesztés után gyúrjuk át még egyszer a tésztát, majd osszuk 4 felé. Vegyük ki az első adag tésztát a tálból és nyújtsuk téglalap alakúra (a nyújtáshoz kellhet még egy pici liszt). Ha sok, vékony tésztájú csigát szeretnénk, 2-4 mm vastagságúra nyújtsuk a tésztát, rusztikusabb csigákhoz 5-7 mm vastag tészta kell. Kenjük el a töltelék negyedét a tésztán, tekerjük fel és egy éles késsel vágjuk ujjnyi vastag csíkokra a tekercset.

A csigákat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe és hagyjuk kelni további 30-40 percig.

Közben melegítsük elő a sütőt 230 fokra és ismételjük meg a műveletet a tészta többi részével is.

A megkelt csigákat 10-15 perc alatt alul-felül sütéssel süssük aranybarnára.

Forrás: Zita

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.