Míg az almát előszeretettel töltjük rétesbe, addig a körtével mostohán bánunk, minden tekintetben, pedig az illatos, érett körte mennyei finom sütve, különösen egy kis házi vaníliakrémmel párosítva. Most készen kapható vajas tésztával készült belőle gyors süti gyanánt egy gazdag, fűszeres rétes.

A készen kapható rétetésztának, de akár a vajas vagy a leveles tésztának köszönhetően ma már nem olyan nagy kaland és kihívás a rétes készítése, mint nagyanyáink idejében volt, sőt: az egyik legegyszerűbb süti, ami sósan, édesen is mindig sikert arat. A csigába csavarodott töltött sütemény most vajas omlós tésztával készült, ami persze házilag is elkészíthető, ha gyors sütire vágyunk, akkor viszont jól jön a hűtő mélyén lapuló előnyújtott bolti változat.

A vaníliakrém viszont házi, nem bolti puding, és nemcsak finomabb és selymesebb, de nagyjából ugyanolyan egyszerűen és gyorsan elkészül. Ízesítésnek most a vanília mellett egy kis desszertbor is került bele, de ennek hiányában egy kis rummal is izgalmasabbá tehetjük - a körtéhez mindkettő nagyon jól passzol.

Vaníliakrémes-körtés rétes

Hozzávalók:

  • 1 csomag vajas vagy leveles tészta
  • 4 körte
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • kevés reszelt szerecsendió
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tojás a tetejére

A vaníliakrémhez:

  • 3 tojássárga
  • 4 dl tej
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 1 púpos evőkanál étlezési keményítő
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 evőkanál édes desszertbor
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés: A vaníliakrémhez 3,5 dl tejet felforralunk. Közben a tojássárgákat a cukorral és a maradék fél deci tejjel kézi habverővel simára keverjük, hozzáadjuk a liszte és a keményítőt, simára keverjük. Folyamatos keverés mellett lassan a meleg tejbe öntjük, és takarékra véve néhány perc alatt sűrűsödésig főzzük. A tűzről levéve hozzáaddjuk a vanília-kivonatot, a desszertbort és a vajat, és addig keverjük, míg a vaj elolvad, és a krém teljesen felveszi.

A körtéket meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, meglocsoljuk citromlével, összeforgatjuk, majd szerecsendiót reszelünk rá, 2-3 evőkanál cukorral és a vanília-kivonattal ízesítjük.

A tésztát sütőpapírra terítjük, egyenletesen megkenjük a vaníliakrémmel, megszórjuk a fűszeres körtével, ízlés szerint mazsolát vagy darabolt diót is szórhatunkrá, és hosszanti irányban feltekerjük. A sütőpapírral átemeljük egy tepsibe, egy felvert tojással lekenjük.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 30-35 perc alatt megsütjük. Langyosan vagy hidegen szeleteljük, porcukorral meghintve tálaljuk.