Írd be, mit keresel:

Szedres almacsatni – ünnepi szósznak vagy gasztroajándéknak

A csatni vagy chutney ünnepi sültek, pástétomok legjobb kísérője, istenien passzol sajtokhoz is, egyszerűen elkészül és gasztroajándéknak is tökéletesek. Most alma lett az alapja, némi fűszer és szeder teszi különlegessé – pikáns, fűszeres és illatos!

Cookta - 2023.12.11.
Szedres almacsatni – ünnepi szósznak vagy gasztroajándéknak

Nem egy sima édes lekvár, hanem egyféle szósz az indiai gyökerekkel bíró csatni, lényege, hogy az édes, savanyú és csípős ízek keverednek benne, és mindig sós fogásokhoz kínálják, így a négy alapíz egyszerre valami egészen különleges hatású. Nagyon változatosan készíthető és fűszerezhető, a lényeg, hogy kellemesen pikáns és krémes legyen.

A karácsonyi sültekhez szuper kísérő, isteni a pulykához például, de pástétomok, érettebb sonkák vagy sajtok mellé is jól passzol, csinos kis üvegbe téve, szalaggal és címkével feldíszítve pedig saját készítésű ajándéknak sem utolsó. Most almával és fagyasztott szederrel készült, mennyei az illata, az íze és a színe is!

Szedres almacsatni

Hozzávalók:

  • 1,5 kg alma
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • diónyi gyömbér
  • 40 dkg cukor
  • 2 dl almaecet
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 25 dkg szeder (fagyasztott)

Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, apróra felkockázzuk. A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért is megtisztítjuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, a gyömbért és a fokhagymát fokhagymaprésen átnyomjuk.

A cukrot és az ecetet egy nagyobb lábasba öntjük, hozzáadjuk a hagymát, a gyömbért, a fokhagymát és az almát, és közepes lángon felforraljuk, lefedve, időnként megkeverve 25–30 percet főzzük, amíg minden megpuhul.

Krumplinyomóval nagyjából összetörjük, hozzáadjuk a szedret, a mustárt és az őrölt koriandert, átkeverjük, és még 10 percet főzzük.

A fűszeres csatnit tiszta üvegekbe tesszük, lezárjuk, fejtetőre állítjuk, majd ha kihűltek, a talpukra állítjuk. Azonnal is fogyasztható, de hosszan eláll.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.