Írd be, mit keresel:

Kelt tészta ünnepi változatban: mogyorós csiga hópihékkel

A házi kelt tészta mindig békebeli és meghitt hangulatot teremt, a friss, még langyos, foszlós tészta ellenállhatatlanul finom, és már sülés közben is mennyei illat tölti be a konyhát. Ha csigákat sütünk belőle, akkor minden falatba jut a töltelékből – most egy szokatlanabb, ünnepibb változat készült, földimogyoróval!

Cookta - 2017.12.26.
Kelt tészta ünnepi változatban: mogyorós csiga hópihékkel

A klasszikus kakaós és fahéjas csiga is nagy kedvencünk, de ünnepekkor érdemes egy kicsit különlegesebbre hangolni a foszlós csigákat. Az olajos magvak között kissé lenézettebb földimogyoró sokkal többre érdemes, mint hogy sós változatban elropogtassuk: nagyon finom süteménybe téve is. 

Most a kelt csiga töltelékébe is ez került, egy kis reszelt almával, cukorral, tejszínnel és citromhéjjal elkeverve, nagyon finom puhává és illatossá teszi a tésztarétegeket belül, a tetején pedig kellemesen ropogósra sül. Ha egy kevés jégcukorral is meghintjük, akkor hópihés és igazán ünnepi sütiként kínálhatjuk.

Mogyorós-almás csiga

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl langyos tej
  • 4 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg lágy vaj
  • 1 tojás
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 20 dkg földimogyoró
  • 1 alma
  • 10 dkg cukor
  • 1,6 dl tejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • jégcukor

Elkészítés: A cukrot a langyos tejbe szórjuk, hozzámorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, és 10 percet pihentetjük, amíg az élesztő felfut. A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a felkockázott lágy vajat és egy csipet sót, hozzáöntjük az élesztős tejet, és elektromos robotgép dagasztófejével sima, ruganyos tésztává dolgozzuk. Gombóccá formázzuk, a keverőtálba tesszük, és konyharuhával lefedve langyos helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Közben a töltelékhez a héjatlan földimogyorót késes robotgépben megdaráljuk, hozzáreszeljük a meghámozott almát és a citrom héját, hozzáadjuk a cukrot és a tejszínt, összekeverjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, majd sodrófával téglalappá nyújtjuk. A mogyorós töltelékkel egyenletesen megkenjük, és hosszanti irányban feltekerjük, 1 centis szeletekre vágjuk, a csigákat sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk. Hagyjuk kelni kb. 30 percet.

A pihentetés után megszórjuk jégcukorral a csigákat.

180 fokos sütőbe toljuk, 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.