Bár nálunk nincs nagy hagyománya a sós kevert tésztáknak, mindenkit csak rábeszélni tudunk az úgynevezett sós cake-re, ami nem más, mint egyfajta formakenyér, csakhogy nem élesztővel, hanem sütőporral készítve. Tökéletes vendégváró vagy partiétel, ami nagyon egyszerűen és gyorsan összeállítható, változatosan variálható.

Ha nincs időnk és kedvünk pogácsasütéssel pepecselni, mégis jól jönne egy kis sós sütemény borozgatás vagy baráti beszélgetés mellé, piknikre vagy bulira, akkor ideális lehet ez a sajtos formakenyér, ami pikk-pakk összedobható, és ízlés szerint gazdagítható mindenféle belevalóval.

Most mediterrán ízvilággal készült, parmezánnal, olívabogyóval és olajban eltett aszalt paradicsommal, puha és illatos a belseje, vékony és ropogós a héja, de más belevalókkal is játszhatunk, nagyon finom lehet például apróra vágott sonkával vagy baconnel, füstölt sajttal, lilahagymával is...

Parmezános kenyér olajbogyóval és aszalt paradicsommal

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,25 dl tej
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 10 dkg aszalt paradicsom
  • maréknyi olajbogyó
  • 1 teáskanál oregánó
  • só, bors

Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat, kézi habverővel kissé felverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és az oregánóval elkevert lisztet, és simára keverjük. Az aszalt paradicsomot és az olajbogyót durvára vágjuk, és mindkettőt a tésztához adjuk a reszelt parmezánnal együtt. Sózzuk, borsozzuk, és összeforgatjuk.

A keveréket egy kikent, lisztezett 20-25 centis pástétomformába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk. Légkeverés mellett 40-45 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

A sütőből kivéve 20 percet pihentetjük, majd a formából kiborítjuk, és rácson hagyjuk kihűlni.