Írd be, mit keresel:

Bombasztikus forró ital – a bombardino

Ha tél, akkor a legjobb vendégváró egy forró ital, ami a kinti hidegből betérve átmelegít testet-lelket, jókedvvel és derűvel tölt el, selymesen kényeztet. Az olasz Alpok síparadicsomában született bombardino épp ilyen, ráadásul több variációban is készíthetjük.

Cookta - 2021.12.31.
Bombasztikus forró ital – a bombardino

A bombardino alapja krémes és édes tojáslikőr, amit a legenda szerint brandyvel és kávéval kombinálva melegített össze, majd tejszínhabbal koronázva kínálta kitalálója, egy Genovából a hegyekbe költözött élelmes olasz fiatalember az egyik hüttében. A hidegből betérők olyan italt kértek, ami nem tea, nem kávé, de forró, édes és alkoholos. Olyan ütősre sikeredett a forró koktél, hogy bombasztikusnak találták a vendégek, így kapta az "il bombardino" nevet, és elterjedt nemcsak az olasz Alpokban, de Ausztiában és Franciaországban is átvették a síelők kényeztetésére, sőt már nálunk is egyre népszerűbb a téli szezonban.

Mint minden népszerű italnak, a bombardinónak is több variációja létezik, készülhet könnyedebben tejjel hígítva, ütősebben pedig kávéval, a brandy helyett pedig kerülhet bele rum vagy whisky is, a neve pedig ilyenkor változik:

  • a kávés – calimero (jó napot)
  • a rumos – pirata (kalóz)
  • a whiskys – scozzese (skót)

Új trendként pedig energiaitallal is készítik, no, úgy már igazi bomba lehet!

Bombardino

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 dl tojáslikőr
  • 2 dl tej
  • 2 dl brandy
  • édes tejszínhab
  • őrölt fahéj a tetejére

Elkészítés: A tojáslikőrt, a tejet és a brandyt forralóba öntjük, és kevergetve összemelegítjük, de nem forraljuk, mert az alkohol elillan. Poharakba öntjük, tejszínhabot kanalazunk vagy nyomunk a tetejére, és fahéjjal meghintve azonnal kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.