Írd be, mit keresel:

Háromkirályok briósa, Provence vízkereszti süteménye

Míg nálunk három napig tart a karácsony, addig a világ sok vidékén hosszabban kitolódik, és egészen vízkeresztig tart az ünnepi hangulat. A betlehemi háromkirályok érkezését és a Kisjézus köszöntését ünnepi, koronára emlékeztető kalácskoszorúval ünneplik például Provence-ban is.

Cookta - 2024.01.04.
Háromkirályok briósa, Provence vízkereszti süteménye

Nem túl édes, de nagyon illatos, narancshéjjal és narancsvirágvízzel ízesített sütemény készül január 6. környékén a legtöbb délfrancia otthonban, a brioche des rois (ejtsd: briós dé roá), vagyis a királyok briósa, amit kristályokra és drágakövekre emlékeztető jégcukorral és színes kandírozott gyümölccsel díszítenek, a kelt tészta belsejébe pedig egy babszemet vagy kis porcelánfigurát rejtenek el, és aki megtalálja, az lesz a király vagy a királyné, ehhez a szerephez pedig papírkorona is jár – arrafelé ez a boltokban kapható, de persze otthon, házilag is elkészíthető.

A karácsonyi ünnepkör lezárása újabb alkalom az együttlétre és a közös sütizésre, igazi partik szerveződnek ilyenkor, mert ugye annyi ember kell, hogy a teljes kalácskoszorú elfogyjon, és kiderüljön, ki lesz a király. A legenda szerint ez a szokás még a római időkre nyúlik vissza, amikor úgy választottak vezetőt maguknak a gallok, hogy a kenyérbe egy aranypénzt – vagy babszemet – rejtettek, a véletlenre vagy a felsőbb erőkre bízva, ki legyen a vezérük. A kereszténységgel a szokás kissé átalakult, de a mai napig él, és még egy alkalom az ünneplésre, nem mellesleg a vízkereszttől hamvazószerdáig, a húsvét előtti nagyböjt kezdetéig tartó farsangi időszakot is megnyitva ezzel a hagyománnyal.

Háromkirályok briósa

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 7,5 dkg cukor
  • 7,5 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojás + 1 a kenéshez
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 evőkanál narancsvirágvíz
  • csipet só
  • 1 babszem
  • 3-4 evőkanál baracklekvár
  • jégcukor
  • kandírozott gyümölcs

Elkészítés: A tojásokat felütjük, villával felverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró vajat, a narancsvirágvizet és a narancs reszelt héját, összekeverjük. A lisztet, a szárított élesztőt, a cukrot egy csipet sóval keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásos keveréket, és elektromos robotgép dagasztókarjával 8–10 perc alatt szép sima, fényes tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarva, langyos helyen 1 órát hagyjuk kelni.

A megkelt tésztát kicsit átdolgozzuk, cipóvá formázzuk, sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, és a közepébe egy lukat formázunk, a babszemet tetszőleges helyre belefúrjuk a tésztába. Konyharuhával letakarva még 45 percet hagyjuk kelni.

A megkelt koszorút felvert tojással lekenjük, és 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett kb. 30 perc alatt megsütjük.

A baracklekvárt 1-2 evőkanál vízzel kikeverjük, felmelegítjük, és lekenjük vele a brióst, majd meghintjük jégcukorral, és a kandírozott gyümölcsökkel díszítjük, teljes kihűlés után tálaljuk, közösen felvágva, és lessük, hogy kinek jut a babszem.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.