A fánk a farsang kötelező kelléke, az évnek ebben az időszakában többször is készül ez az aranyló finomság. Aki a klasszikus szalagos helyett gyorsabb, egyszerűbb, de izgalmas fánkot sütne, annak szívből ajánljuk a sütőben sült, sütőporos, sütőtökkel gazdagított változatot!

Puha, hihetetlenül illatos, melengetően fűszeres a sütőtökös fánk, ami sütőben sütve olajat - vagy más zsiradékot - alig lát. Egyszerű kevert tészta az alapja, amit pürésített sült sütőtök gazdagít, tartást adva a tésztának - és persze illatot, aromát is. Ha van fánksütő tepsink, akkor igazán mutatós és egyenletes fánkokat kapunk, de ennek hiányában sima tepsire is nyomhatunk kis koszorúkat habzsákból.

Ízlés szerint kínálhatunk mellé dzsemet is, de önmagában is nagyon finom, egy pohár tejjel tökéletes uzsonna vagy reggeli, de akár egy tartalmasabb leves után másodiknak is ideális - nem csak - farsangi finomság.

Sütőtökös fánk sütőben sütve

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál reszelt szerecsendió
  • 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 7 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 5 cl olaj
  • 1,5 dl tej
  • 20 dkg sütőtökpüré

Elkészítés: A lisztet, a sütőport, az őrölt fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót egy keverőtálba tesszük, elvegytjük. A tojást, az olajat, a tejet, a vanília-kivonatot és a cukrot egy másik tálba kimérjük, kézi habverővel simára keverjük, majd a sütőtökpürét is hozzávegyítjük. A kettőt összeöntjük, és lazán összekeverjük, majd habzsákba töltjük, és olajjal kikent fánksütő formába nyomunk a masszából - vagy ennek hiányában sütőpapírral bélelt tepsibe kisebb köröket nyomunk. 

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 15 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kicsit hűlni, majd porcukorral vagy fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.