Írd be, mit keresel:

Álomfinom sütőtöklekvár – naranccsal és gyömbérrel

Napsárga, illatos, kellemesen citrusos és pikáns lekvár főzhető sütőtökből, ami nemcsak vajas kenyérre, kalácsra kenve lehet finom napindító, de süteménybe, palacsintába téve, joghurttal kanalazva vagy zabkásására halmozva is remekül működik.

Cookta - 2024.01.24.
Álomfinom sütőtöklekvár – naranccsal és gyömbérrel

Az ezerarcú sütőtököt szerencsére egyre többféle módon használjuk, a sima sült és a különféle krémlevesváltozatokon túl számtalan formában színesítheti meg a szürkébb téli hónapokat. Az egészséges zöldségféle mellett az is komoly érv, hogy kiadós, hosszú szezonja alatt baráti áron beszerezhető.

Az édes, jó érett sütőtökből lekvárt is érdemes főzni: nagyon finom, szapora, jól fűszerezhető, és a hámozást leszámítva igazán egyszerű. Zöldséghámozóval egyébként sokkal könnyebb dolgunk van, mint késsel, gyorsabb és biztonságosabb is – ezzel nem tudjuk megvágni magunkat, ha véletlenül a kemény húsú zöldség pucolásakor megcsúszna a kés…

Narancsos-gyömbéres sütőtöklekvár

Hozzávalók:

  • 3 kg sütőtök
  • 2 narancs
  • 2 diónyi gyömbér
  • 1 rúd vanília
  • 1 rúd fahéj
  • 50 kg cukor
  • 50 dkg befőzőcukor

Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, felkockázzuk, leöblítjük, és egy fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, hozzáadjuk a cukrot, a félbevágott vaníliarudat, a fahéjat, a meghámozott, felszeletelt gyömbért és az egyik narancs késsel vékonyan lehámozott narancsszínű bőrét, és forrástól számítva takarékon 30 perc alatt puhára főzzük.

Kihalásszuk a fűszereket és a narancshéjakat, és botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a narancsok kifacsart levét és a befőzőcukrot, és 15 perc alatt kevergetve készre főzzük.

Sterilizált kisebb üvegekbe töltjük, lezárjuk, fejtetőre állítjuk, és így hagyjuk kihűlni, majd mehetnek a kamrapolcra…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.