Sok túró, egy kis tojás és zabpehely keverékéből olyan finom muffin süthető, hogy megszólal, ráadásul a tészta egy mixerben vagy késes robotgépben is összeállítható. Isteni reggelire, uzsonnára, desszertnek, de akár a kollégákat is meglephetjük ezzel a jól szállítható, villámgyors muffinnal.

A muffin sokak szerint komolytalan süti, szerintünk pedig nagyon praktikus, mert gyorsabban megsül, nem kell szeletelni, kézzel is ehető és biztonsággal szállítható, partira, piknikre nincs is ideálisabb, és hát lássuk be, szinte bármilyen tésztaféle megsüthető muffinformában. Most egészséges, diétás változatban készült, liszt nélkül, őrölt zabpehellyel, sovány túróval és tojással, nagyon finom szaftos, a benne lévő sütőportól viszont nem nehéz - és mind sós, mind édes ízvilágúra hangolható.

A trükk annyi, hogy az egész tészta mixerben készül, ami elképesztően leegyszerűsíti a dolgunkat, hiszen csak bele kell dobálni az alapanyagokat ebbe a már-már nélkülözhetetlenné váló konyhai kütyübe, ami krémes, homogén, könnyű, levegős tésztává mixeli ezeket. Most egy kis méz és vanília egészítette ki az alaptésztát, majd a végén egy kis aszalt vörösáfonya - de ízlés szerint más gyümölccsel és fűszerekkel is lehet kísérletezni...

Túrós muffin liszt nélkül, zabpehellyel

Hozzávalók:

  • 20 dkg zabpehely
  • 25 dkg túró
  • 3-4 evőkanál méz - vagy más édesítő
  • 4 tojás
  • 5 evőkanál olaj vagy olvasztott kókuszzsír
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 nagy marék aszalt vörös áfonya

Elkészítés: A zabpelyhet késes robotgépbe teszünk, és finomra daráljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a sütőport, a zsiradékot, az édesítőt, a vanília-kivonatot és a túrót, és ezekkel simára, krémesre összemixeljük. Hozzákeverjük az áfonyát, és 10 percet pihentetjük, hogy a zabpehely kicsit megszívja magát.

A muffinformát papírkapszlikkal kibéleljük, és 3/4-ig töltjük a masszával, és 180 fokos sütőbe téve, légkeverés mellett 20-25 perc alatt megsütjük.