Pár éve betört a hazai menő cukrászdákba is az éclair, a franciák fánkja, ami égetett tésztából készül, sütőben sül, pillekönnyű, és a belseje sok krémet rejt, hasonlóan a mi képviselőfánkunkhoz. A tészta adott, de a töltelék és a bevonat is változhat - elegáns, isteni, és otthon is bátran bevállalható.

Nem a villámgyors kategória, de nem is nehéz elkészíteni ezt a nagyon krémes finomságot, rá kell szánni egy kis időt. Az eredmény viszont kárpótol a befektetett munkáért: krémes, habos, könnyű és elegáns süti a végeredmény.

Az éclair (ejtsd: ékler) az olasz profiterol közeli rokona: de míg Olaszországban golyó formát kapnak a fánkot, addig a franciák hosszú csíknak, mindkettőbe kerül töltelék - és a tetejére is öntet. Most csupa csokis változatban készült, francia módon, és mindenkinek ajánljuk, mert ellenállhatatlanul finom!

Csokis éclair

Hozzávalók:
A töltelékhez:

  • 5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 7 dkg kakaópor
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

A tésztához:

  • 2,5 dl víz
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • csipet só
  • 1,5 teáskanál cukor
  • 4 tojás

Valamint:

  • 15 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A töltelékhez 4 dl tejet a kakaóporral és a cukorral egy kisebb lábasba tesszük, kézi habverővel összekeverjük, tűzre tesszük. Közben a maradék 1 dl tejet az étkezési keményítővel simára keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, majd a kakaós-cukros tejhez adjuk, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, addig keverjük, amíg a vaj teljesen felolvad és elkeveredik, kicsit hűlni hagyjuk, majd frissen tartó fóliát teszünk rá úgy, hogy a felületére nyomkodjuk, így nem bőrösödik be, majd ha langyosra hűlt, a hűtőben pihentetjük legalább 2 órát.

A tésztához a vizet, a felkockázott vajat, a cukrot és egy csipetnyit sót egy lábasba tesszük, felforrósítjuk és elkeverjük, majd a lisztet hozzáadva folyamatosan addig keverjük, amíg masszává összeáll, és elválik az edény falától. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat, kézi vagy elektromos habverővel mindig simára keverve. A tésztát habzsákba töltjük, és csillagcsőrös kinyomóval sütőpapíros tesire 6-8 centis rudakat nyomunk egymástól távolabb.

190 fokos sütőbe toljuk, és kb. 20-25 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hűlni hagyjuk.

A pihentetett krémet elektromos habverővel 3-4 perc alatt krémesre keverjük, majd habzsákba töltjük. A Az üregesre sült tésztarudakba hegyes késsel lukat fúrunk, majd a habzsákba töltött csokikrémmel megtöltjük.

A borításhoz az étcsokoládét összetördeljük, és gőz fölött megolvasztjuk, majd tányérba öntjük, és a töltött fánkok tetejét megmártjuk benne, vagy ecsettel lekenjük - ízlés szerint mandulalapokkal vagy csokireszelékkel meghintjük - azonnal tálalhatjuk is.