Ha egy igazán lágy és selymes, csupa krém csokis desszertet kerestek, akkor a jó hír, hogy megtaláltátok! Ráadásul pár perc alatt elkészül, és az alaprecepthez csupán 5 alapanyagra van szükség. Ez a panna cotta csokis változatban!

A panna cotta szó szerint főtt tejszínt jelent, és egy isteni olasz, a pudinghoz hasonló pofonegyszerű desszert, ami eredetileg vaníliával és cukorral készül, de gyakorlatilag bármilyen ízvilággal megbolondítható. Főzés közben aromás fűszerekkel gazdagíthatjuk, de akár a tálaláskor meglocsolhatjuk valamilyen szósszal vagy gyümölcsös raguval - mindenképpen mennyei, nagyon jól variálható desszert.

Most csokoládés változatban készült, kétféle csokival, így egy kis vaníliás cukor is elég volt az édesítéshez, de készülhet bármilyen csokival, tovább ízesíthető még cukorral vagy mézzel. Rém egyszerű, a legnehezebb az egészben talán azt kivárni, amíg kellően megdermed - de most egy kis trükkel annyit segítettünk, hogy a tejszín egy része csak a végén kerül bele, ami így rögtön visszahűti annyira a keveréket, hogy már tehetjük is a hűtőbe, ezzel kicsit felgyorsítva az elkészülést...

Csokis panna cotta

Hozzávalók:

  • 3,5 dl tejszín
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg étcsokoládé + 5 dkg tejcsokoládé
  • 6 g zselatin
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • tejszín a tálaláshoz

Elkészítés: A zselatinlapokat hideg vízbe beáztatjuk néhány percre, amíg felpuhul.

A tejet és a tejszín felét egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, felmelegítjük, amikor forró, hozzáadjuk a feldarabolt csokoládét, és addig kevergetjük, míg teljesen felolvad. A tűzről levesszük, hozzáadjuk a jól kinyomkodott puha zselatinlapokat, és kézi habverővel addig keverjük, míg a zselatinlapok teljesen feloldódnak. Ekkor hozzáaöntjük a maradék tejszínt is, elkeverjük.

A keveréket poharakba vagy tálkákba öntjük, és a hűtőbe tesszük, és 3-4 órát pihentetjük, amíg teljesen megdermed és jól lehűl, majd ízlés szerint tejszínhabbal tálaljuk.