Írd be, mit keresel:

Meggyes-mákos kalács, ami mindenkit meghódít

Adott volt egy kalácstészta recept, melyet kissé a saját ízlésemre alakítottam át, és bizony egy finom kalács sült ki így is belőle. Az eredeti receptben csak a kalács teteje volt mákkal megszórva, én gondoltam, a tésztába is teszek, méghozzá előzőleg megpörkölt mákot, mert elrontani biztosan nem fogja.

Cookta - 2024.02.11.
Meggyes-mákos kalács, ami mindenkit meghódít

Bizony nem rontotta el, sőt… A másik változtatás, hogy a tésztához a dagasztás vége felé hozzáadott alaposan lecsepegtetett meggybefőttet csempésztem bele. Persze így a meggyszemek nem maradtak egészben, de ez is volt az elképzelésem, és így a tészta sütés után könnyű és foszlós volt.

Lágy, illatos, egy délutáni kávé mellé is ideális, de hétvégi reggelinek is remek. Puha és finom foszlós, a mákkal és a meggyel önmagában is izgalmas desszert.

Meggyes-mákos kalács

Hozzávalók egy 25x10x7 cm-es formához:

  • 40 dkg liszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál méz
  • 1,5 dl tej + 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg vaj
  • csipet só
  • 2 evőkanál mák + a tetejére (egész)
  • 10 dkg magozott meggybefőtt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kisebb tojás a lekenéshez

Elkészítés: A mákot állandó keverés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg egy száraz serpenyőben, majd hűtsük ki teljesen.

A meggybefőttet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. Jól csepegtessük le, mert különben túl lágy lesz a tészta.

A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. A cukros tejet langyosítsuk meg, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel. A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk át. Ezután reszeljük hozzá a citromhéjat, és keverjük hozzá az előzőleg megpörkölt mákot.

A kenyérsütőgép üstjébe tegyük bele az olvasztott (visszahűtött) vajat, adjuk hozzá a mézet, a felfuttatott élesztőt, majd keverjük kicsit össze. Ezután kanalazzuk rá a lisztes keveréket, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett meggyet. Indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk, vagy a robotgép dagasztókarjával is.

Ezután tegyük át a tésztát enyhén lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát ezután borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel lapogassuk kissé el. Arra figyeljünk, hogy ne legyen hosszabb, mint a forma amiben majd sütjük. Ezután lazán tekerjük fel, és helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt formába, majd takarjuk le konyharuhával, és szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra. Ízlés szerint kikenhetjük és lisztezhetjük is a formát.

Amikor a kalács újra megkelt, kenjük le egész tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg mákkal. A szóráshoz használt mákot nem kell előzőleg megpörkölni, mert kellemesen megpirul a kalács tetején.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit melegebb sütőben 35-40 perc alatt süssük készre. A sütési idő felénél takarjuk le fóliával, hogy sütés közben a teteje nehogy túlbarnuljon, megégjen. Én légkeverésnél 160 fokon 35 percig sütöttem.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kalácsot, majd úgy kínáljuk. A tésztája könnyű és foszlós, és nagyon finom a meggyel és a ropogós mákszemekkel.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.