Írd be, mit keresel:

Krumplipüréből kiadós egytálétel, ahogy az írek készítik

Az ír konyha egyik hagyományos fogása a colcannon, egy tartalmas, pofonegyszerű és olcsó, mégis nagyon finom egytálétel, ami az ínséges időkben született, de ma már igazi büszkeségük, és elegánsabb éttermek kínálatában is megtalálható.

Cookta - 2024.03.08.
Krumplipüréből kiadós egytálétel, ahogy az írek készítik

Krumplipüré az alapja ennek a kiadós ír egytálételnek, amit vajon párolt kelkáposztával és póréval vagy újhagymával gazdagítanak, ha pedig húsos változatban készül, akkor pirított baconnel vagy főtt sonkával koronázzák, manapság pedig már reszelt sajttal dúsítva is készítik, ami egészen biztosan nem rontja el.

Ha köretnek szánjuk, a krumplipüréhez adhatunk tejet, ha főételnek, akkor inkább tejszínt, így tartalmasabb és krémesebb lesz, a krumplit pedig ízlés szerint hagyhatjuk darabosabbra, vagy összetörhetjük egészen selymesre is.

Colcannon – ír kelkáposztás krumplipüré

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1/4 fej kelkáposzta (kb. 40 dkg)
  • 4 szál újhagyma
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 dkg vaj + a tálaláshoz
  • reszelt szerecsendió
  • só, bors

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben feltesszük főni.

Az újhagymát és a kelkáposztát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A vaj felét egy serpenyőben felolvasztjuk, rádobjuk az újhagyma fehér részét és a kelkáposztát, sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve addig pároljuk, amíg a kelkáposzta összeesik.

Amikor a krumpli megpuhult, leszűrjük, hozzáadjuk a maradék vajat és a tejszínt, krumplinyomóval összetörjük, borsot őrölünk hozzá, ízlés szerint szerecsendiót is reszelünk rá, majd a kelkáposztát hozzáadva összeforgatjuk.

Azon melegében tálaljuk, kis vajat téve a tetejére, az újhagyma zöldjével meghintve.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.