Valószínűleg mindenkiben gyerekkori emlékeket idéz a pudingos rakottas, ami a legegyszerűbb sütés nélküli desszertek egyike. Szegényebb időben háztartási keksszel vagy kétszersülttel készült, de úgy is szerettük, igazán finom azért babapiskótával és házi pudinggal.

Nevezhetjük retró desszertnek, de valójában kortalan és örök, bármilyen pudinggal és gyümölccsel készülhet, megunhatatlan, gyors és egyszerű, még akkor is, ha a pudingot nem porból, hanem igazi főzött krémmel készítjük.

Most csokis változatban készült, meggyszemekkel gazdagítva, a babapiskóták pedig rumos meggylében fürödtek meg, mielőtt rétegezésre kerültek ebben az isteni finomságban.

Csokipudingos rakott piskóta

Hozzávalók:

  • 25-30 db babapiskóta
  • 3 tojássárga
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 3 dkg holland kakaópor
  • 8 dkg cukor
  • 6 dl tej
  • 8 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg fagyasztott meggy
  • 0,5 dl rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál szeletelt mandula

Elkészítés: A meggyet hagyjuk kiengedni, majd a levével együtt egy kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a rumot, felforraljuk, majd leszűrjük, a levét megőrizve.

A csokipudinghoz a tojássárgákat a cukorral, a keményítővel és a kakaóporral simára keverjük, egy kevés tejet adunk hozzá, ezzel is elkeverjük, majd a maradék tejet fokozatosan keverjük hozzá, mindig elkeverve. Tűzre téve, gyenge lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, amikor már majdnem elég sűrű, belekeverjük az apróra tördelt étcsokit, és a tűzről levéve addig keverjük, míg fel nem oldódik.

A babapiskótákat a rumos meggylébe mártjuk, és egy tálba rétegezzük, megszórjuk meggyel, a csokipuding felét ráöntjük, majd megint piskóta jön, erre öntjük a maradék pudingot, megszórjuk a maradék meggyel, és hútőben hagyjuk néhány órát, amíg összeérnek az ízek.

Tálalás előtt megszórjuk szeletelt mandulával, és tálkákba kanalazva kínáljuk.