Írd be, mit keresel:

Édesburgonyás kenyér – olyan finom, mit egy kalács!

A krumplis kenyér igazi klasszikus, de a burgonyát miért ne helyettesíthetnénk édesburgonyával? Én kipróbáltam, és nagyon jó lett a végeredmény, édesebb, kalácsos, puha és illatos, nagyon finom lett, ajánlom mindenkinek!

Cookta - 2018.04.01.
Édesburgonyás kenyér – olyan finom, mit egy kalács!

Az édesburgonya és a krumpli nem rokon, de sok esetben kiválthatják vagy kiegészíthetik egymást, így kipróbáltam kenyérben. Nagyon finom, könnyű és puha lett a tészta, kicsit édeskés is, a gumós zöldségfélének köszönhetően, amitől kicsit kalácsos lett, legközelebb talán megpróbálom hosszúkás formában vagy fonottan is elkészíteni, nagyon finom, és még biztosan sok titkot rejt – magokkal, csonthéjasokkal, mákkal gazdagítva. Az első próba nem okozott csalódást!

A kenyérhez most is kovászt használtam, a készítéséről és használatáról már korábban írtam, itt találjátok >>

Forrás:
Színek és virágok

Édesburgonyás kovászos kenyér

Hozzávalók:
50 dkg liszt
15 dkg főtt és pépesített édesburgonya
15 dkg érett kovász
1 dkg só
2 dl kézmeleg víz

Elkészítés: Egy edénybe mérjük ki a lisztet, a kézmeleg vizet és a pürésített, főtt édesburgonyát. Keverjük össze, és hagyjuk 30 percig pihenni. Utána hozzámérjük a sót, beledolgozzuk, ezután a kovászt is. Fóliával letakarjuk, 2,5 órán keresztül kelni hagyjuk. Közben 45-50 percenként meghajtogatjuk. Hajtogatásnál a tészta szélét kissé meghúzzuk, és visszahajtjuk a tészta tetejére. Amikor meghajtogattuk, óvatosan megfordítjuk, a fóliát visszatesszük a tálra, és tovább pihentetjük a következő hajtogatásig. Minden hajtással egyre erősebb és levegőbuborékokkal telibb lesz a tésztánk.

Az utolsó hajtogatás után a tésztát lisztezett felületre borítjuk. Finoman meghintjük liszttel, és óvatosan négyzet formára igazítjuk, de a levegőbuborékokat nem nyomkodjuk ki belőle. Ezután megformázzuk. A tészta 4 sarkát behajtjuk, majd fentről és lentről is visszahajtjuk a közepéig. Ezután a szélét a tenyerünkkel összenyomkodjuk, és cipót formálunk belőle. Egy kelesztőtálat kibélelünk konyharuhával és meghintjük liszttel. A megformázott tésztát fejjel lefelé a kosárba fektetjük, betakarjuk. Betesszük a hűtőbe éjszakára kelni.

Reggel felforrósítjuk a sütőt 250 fokra. A kenyeret süthetjük csak simán tepsin vagy sütőkövön, de akár vaslábasban is. Bármelyiket is választjuk, a sütővel együtt jól fel kell forrósítani. A megkelt tésztát egyből a forró edényre fordítjuk, majd gyorsan a sütőbe toljuk. A sütési idő kb. 45-50 perc. Én végig 250 fokon sütöm. Ezután rácsra tesszük hűlni.

Forrás:
Színek és virágok

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.